Korean ziet Nairobi als ebola-dreiging

In Nairobi worden aankomende passagiers al een tijdje gescreend ©AFP

Korean Air Lines schrapt zijn vluchten naar Nairobi uit schrik voor het ebolavirus. In Kenia is nochtans tot nog toe geen enkel ebola-geval gesignaleerd.

'Deze beslissing is een overreactie op het risico dat ebola zich kan verspreiden via vliegreizen', vindt Isabelle Nuttall van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Nochtans komt de beslissing van Korean Air er nadat een vertegenwoordiger van de WHO in Kenia het land omschreef als een 'hoog risico' voor de verspreiding van het virus omdat Nairobi één van de belangrijkste luchtvaartknooppunten van Afrika is.

De toenemende bezorgdheid over de verspreiding van ebola via luchttransport kwam er nadat een man uit Liberia een vlucht nam naar Nigeria en daar later ook overleed, na eerste een aantal mensen te hebben besmet. De WHO vindt wel dat luchtvaartmaatschappijen erover moeten waken geen zieke mensen aan boord te nemen, hoewel de kans op besmetting aan boord ook miniem is. 

Tot nog toe hebben enkel British Airways en Emirates hun vluchten naar de drie zwaarst getroffen landen gestaakt, met name Liberia, Guinée en Sierra Leone. Tot nog toe bestaat er geen vaccin, laat staan een geneesmiddel tegen het dodelijk virus. Het dook voor het eerst op in 1976. Ebola wordt immers overgedragen via lichaamsvochten als speeksel en bloed, het is dus ook seksueel overdraagbaar.

Tot op heden maakte de epidemie 1.069 dodelijke slachtoffers, in totaal raakten bijna 2.000 mensen besmet 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud