Advertentie

Leden Congolese oppositie stellen partijleiderschap Tshisekedi in vraag

Etienne Tshisekedi ©AFP

Vijfentwintig leden van de grootste Congolese oppositiepartij, de Union pour la Démocratie et le Progrès Social (UDPS), stellen zaterdag in een mededeling aan Belga het partijleiderschap van Etienne Tshisekedi in vraag.

'UDPS heeft momenteel te kampen met een zware crisis die werd veroorzaakt door verschillende verwerpelijke handelingen en gedragingen van de partijvoorzitter', klinkt het in de "politieke verklaring". Volgens de leden, die bijna allemaal in ballingschap leven in Europa en Canada, is de partijtop bang en weigert ze de realiteit in te zien, waardoor de crisis, die sinds 2013 aan de gang is, niet opgelost geraakt.

UDPS, de grootste oppositiepartij in het parlement, heeft te kampen met interne spanningen en is erg verzwakt sinds haar historische leider Étienne Tshisekedi wa Mulumba een jaar geleden naar Brussel werd overgebracht voor medische verzorging. Het is de eerste keer dat kaderleden van UDPS zo openlijk kritiek geven op de persoonlijkheid van de 82-jarige politicus.

De 25 ondertekenaars kondigen bovendien aan 'midden september een mini-conclaaf' te organiseren, dat gevolgd zal worden door een bijeenkomst in Kinshasa, om 'de partij voor te bereiden om de volgende politieke termijn op een efficiënte manier het hoofd te bieden'.

'Het conclaaf zal met name de oprichting van geschikte organisatorische structuren voorstellen. Een verantwoordelijk interim-leiderschap zal worden aangeduid, om de overgangsperiode te overbruggen die ons naar het parlement brengt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud