Leger Burkina Faso neemt nationale omroep in handen

De oppositiein Burkina Faso betoogt vandaag opnieuw op La Place de la Nation in de hoofdstad Ouagadougou. ©AFP

In Burkina Faso heeft het leger zondag de controle over de nationale omroep overgenomen. Eerder op dag waarschuwden de Verenigde Naties de militairen die de macht in het land naar zich toetrekken: ze moeten een andere rol spelen in de overgangsperiode, anders komen er sancties.

Aan de ingang van de nationale omroep in de hoofdstad Ouagadougou vuurden soldaten van de presidentiële garde schoten in de lucht om een menigte manifestanten uiteen te jagen. Daarna maakten zij zich meester van het gebouw.

Luitenant-kolonel Isaac Zida van de presidentiële garde wordt door de militairen uitgespeeld als de nieuwe leider van Burkina Faso, nu president Blaise Compaoré is opgestapt. Die trad vrijdag af nadat de bevolking massaal tegen hem had geprotesteerd.

De oppositie is evenwel absoluut niet gelukkig met de rol die het leger zich heeft  toegeëigend in de overgangsperiode. Ze demonstreerden daarom zondag net zoals de voorbije weken op de Place de la Nation in de hoofdstad. Die protestacties hebben er toe geleid dat de president na 27 jaar is opgestapt.

'De politieke oppositie en organisaties van de burgermaatschappij benadrukken opnieuw dat de overwinning van de volksopstand - en dus het management van de overgang - toebehoort aan het volk en dus op geen enkele manier geconfisqueerd zou moeten worden door het leger', aldus een na overleg tussen de betrokken organisaties uitgegeven verklaring op zaterdag.

'Onze consultatie heeft opnieuw bevestigd dat deze overgang democratisch en niet-militair zou moeten zijn', aldus de verenigde oppositie.

De oppositie krijgt steeds meer steun uit het buitenland.

De VS  hebben de overname van de macht door de militairen in het Afrikaanse land Burkina Faso veroordeeld. Er moeten volgens de Amerikanen vrije en eerlijke presidentsverkiezingen worden gehouden.

Ook de Afrikaanse Unie heeft al de wens uitgesproken dat burgerorganisaties en niet het leger de overgangsperiode zouden sturen. Mohamed Ibn Chambas, de gezant van de VN voor West-Afrika, waarschuwde reeds dat bij het uitblijven van een andere aanpak door de militairen sancties tegen het land niet zijn uit te sluiten.

Het is ook onduidelijk hoe stevig het hele leger achter Zida staat. Eerder had legerchef Honoré Traoré zichzelf uitgeroepen als overgangsleider. Plots stond iedereen echter achter Zida.

Brussels Airlines vliegt opnieuw opnieuw op Ouagadougou. Het luchtruim is opnieuw open. De landsgrenzen over land blijven gesloten.

De voorbije nacht was het rustig in het land. De voorbije weken vielen er 30 doden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud