Leger Burkina Faso schaart zich achter Zida

Kolonel Isaac Zida spreekt de betogers toe. ©REUTERS

Het leger in Burkina Faso heeft zijn steun toegezegd aan de zelfbenoemde overgangspresident Isaac Zida. Daarmee doet de legerchef een belangrijke stap naar stabiliteit in het land.

De beslissing van de legerleiding komt als een volslagen verrassing. Eerder had legerchef Honoré Traoré zichzelf uitgeroepen als overgangsleider, na het aftreden van president Compaoré vrijdag.

Maar ook de nummer twee van de presidentiële garde, kolonel Isaac Zida, had zich in een televisietoespraak tot overgangsleider uitgeroepen. 'Tot er met alle politieke partijen en organisaties uit het middenveld een consensus wordt gevonden over de contouren en de inhoud van een vreedzame overgang naar de democratie', verklaarde Zida.

Voorlopig blijft het opvallend rustig in de straten van hoofdstad Ouagadougou. De protesten begonnen omdat Compaoré, die in 1987 met een coup aan de macht kwam en sindsdien met harde hand het West-Afrikaanse land regeerde, de grondwet wilde laten wijzigen zodat hij volgend jaar opnieuw zou kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Compaoré, die vrijdag opstapte als president, is zaterdagnamiddag opgedoken in buurland Ivoorkust, het geboorteland van zijn vrouw Chantal. Hij verklaarde dat er binnen de 90 dagen verkiezingen moeten komen.

De nieuw aangeduide leider, heeft zaterdag aangekondigd dat de grenzen voor de luchtvaart heropend zijn.De grenzen op de begane grond blijven gesloten, aldus de nieuwe gezagsdragers zaterdag tegenover een journalist van het Franse persbureau AFP

Burkina Faso is een belangrijke bondgenoot van Frankrijk en de VS in de strijd tegen Al Qaeda. Maar in korte tijd is de stabiele westerse bondgenoot in complete chaos verzand. De voormalige Franse kolonie, tot 1984 Opper-Volta geheten, geldt als een uitvalsbasis voor Franse en Amerikaanse militairen, die vanuit Burkina Faso de opmars van Al Qaeda in de regio trachten te counteren. Zeker in buurlanden Mali en Niger is het gevaar van moslimextremisme acuut.

Binnenlandse Zaken behoudt het negatieve reisadvies voor het land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud