Advertentie

Leger Nigeria slaat aanval Boko Haram af

Zaterdag bezocht de zittende president Goodluck Jonathan (midden) Maiduguri nog, in het kader van de verkiezingscampagne. ©AFP

Het Nigeriaanse leger is er zondag naar eigen zeggen in geslaagd een aanval van de terreurbeweging Boko Haram op Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno in het noordoosten van Nigeria, af te slaan. Maar leden van Boko Haram zouden wel Monguno, een andere stad in het noordoosten, veroverd hebben.

De terreurbeweging Boko Haram lanceerde zondagmorgen een offensief in Maiduguri, een stad van een miljoen inwoners. Wegen werden afgesloten en winkels openden niet.

Maiduguri is een erg belangrijke stad in het noordoosten van het land. Het Nigeriaanse leger heeft er immers een grote basis. De regeringssoldaten boden dan ook flink weerwerk aan de terreurbeweging, die simultaan ook een aanval inzette op de nabijgelegen stad Monguno.

Maiduguri inpalmen zou symbolisch belangrijk zijn voor Boko Haram, dat in 2002 als een soort sekte door Mohammed Yusuf in die stad werd gesticht. Yusuf wilde een einde maken aan alle westerse invloeden in de regio. De beweging werd uiterst gewelddadig en terroristisch, vooral onder leiding van Abubakar Shekau die de in 2009 gedode Yusuf opvolgde.

Maar voorlopig slaagt Boko Haram daar niet in. Want zondagnamiddag maakte het Nigeriaanse leger bekend de aanval op Maiduguri te hebben afgeweerd. De terreurbeweging veroverde wel Monguno.

Boko Haram streeft naar een islamitische staat in het noordoosten van Nigeria en zaait dood en verderf in de streek. De militanten hebben grote delen van de deelstaat Borno onder controle, en ook stukken van de naastgelegen deelstaten Adamawa en Yobe. Recent veroverden ze nog het stadje Baga en de daargelegen legerkazerne. Het geweld is inmiddels ook de grens met Kameroen 'overgestoken'.

De strijd en de aandacht ervoor zijn toegenomen nu in Nigeria de campagne voor de presidentsverkiezingen is begonnen. Zaterdag bezocht de zittende president Goodluck Jonathan nog Maiduguri en maandag was een bezoek gepland van de oppositiekandidaat Muhammadu Buhari.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, landde zondag in Nigeria. Hij drong er bij de autoriteiten op aan de verkiezingen zeker te laten plaatsvinden op 14 februari.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud