'Leider Boko Haram is dood'

Abubakar Shekau te midden van zijn rebellen. ©REUTERS

Abubakar Shekau, de leider van de Nigeriaanse rebellenbeweging Boko Haram, is dood Dat bericht de krant The Wall Street Journal, op basis van meerdere bronnen bij onder meer de inlichtingendiensten.

Donderdag werd gemeld dat Abubakar Shekau, de leider van de terroristische organisatie Boko Haram, zwaargewond was geraakt bij een zelfmoordpoging die moest voorkomen dat rivaliserende jihadisten hem gevangen zouden nemen.
Vijf Nigeriaanse functionarissen hebben aan The Wall Street Journal bevestigd dat Shekau zichzelf opblies met een zelfmoordvest. Hij wordt omschreven als een van de wreedste en efficiëntste terroristen ter wereld, die een religieuze oorlog teweegbracht in Nigeria en drie buurlanden.

De 48-jarige Shekau leidde Boko Haram sinds 2009. De extremistische islamistische beweging werd onder meer bekend door de ontvoering van bijna 300 schoolkinderen. Boko Haram wordt er ook van beschuldigd kinderen te hebben ingezet voor zelfmoordaanslagen. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor vele aanslagen en tienduizenden doden in Nigeria, Niger, Kameroen en Tsjaad. 2 tot 3 miljoen mensen zijn ontheemd door het geweld van groep.

De Nigeriaanse overheid heeft Abubakar Shekau al meerdere malen ten onrechte doodverklaard.

Shekau wilde uit de handen blijven van de jihadistische groep ISWAP, Islamitische Staat in West-Afrika, die eerder een onderdeel was van zijn groepering. Een inlichtingenbron zei donderdag dat strijders van die rivaliserende beweging Shekau en zijn manschappen in een bos hadden omsingeld.

De Nigeriaanse overheid heeft Shekau al meerdere malen ten onrechte doodverklaard. Het leger liet vrijdag weten de berichten over zijn dood te onderzoeken. Boko Haram heeft niet bevestigd. De dood van Shekau zou een zware slag zijn voor de rebellenbeweging, want hij is al elf jaar de centrale figuur. In de regio is ISWAP nu de machtigste groepering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud