Libische overgangsraad wil machtsstrijd voorkomen

Foto EPA

De Libische overgangsraad wil rivaliteiten tussen de verschillende rebellengroeperingen voorkomen door meer lokale rebellenleiders aan de macht te laten deelnemen. In Tripoli werd maandag gezegd dat bij de aangekondigde uitbreiding van de regering der opstandelingen ook vertegenwoordigers van de verschillende regio's aan bod moeten komen die nog niet in het orgaan vertegenwoordigd werden. Het nieuwe kabinet moet binnen tien dagen voorgesteld worden.

Een Libische waarnemer zei dat vooral 'de islamieten een groot deel van de machtskoek opeisen'. De regering van waarnemend premier Mahmud Jibril, voormalig minister van Justitie van kolonel Khadaffi, vestigde ondertussen de hoofdzetel in Tripoli en begon in het weekend ook verschillende steden te bezoeken.

In Tripoli verzamelen ondertussen plaatselijke rebellencomités de wapens van niet officieel tot de rebellie behorende opstandelingen, die de voorbije weken op eigen houtje tegen de troepen van de verdreven Libische leider Muammar al-Khadaffi gestreden hebben. Verwacht wordt dat sommige strijders hun wapens niet willen inleveren, vooral omdat enkele plaatsen ten oosten van Tripoli nog niet onder de controle van de rebellen staan.

Zo kwamen zondag nog twaalf mensen om in een gevecht tussen verschillende rebellengroepen. Zestien anderen raakten daarbij gewond. Het bloedige treffen zou plaatsgevonden hebben toen rebellenbrigades naar de stad Al-Assabah trokken om de zware wapens op te halen die er na de gevechten met regeringstroepen werden achtergelaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud