Loonakkoord in Zuid-Afrikaanse goudmijnen

(foto afp) ©AFP

Na maandenlange stakingen en weken van onderhandelen hebben de mijnwerkersbonden en de exploitanten van goudmijnen in Zuid-Afrika een akkoord bereikt over loonsverhogingen. De stakingen kostten de economie naar schatting bijna een miljard euro. In de platinamijnen is het conflict nog niet opgelost.

De 157.000 mijnwerkers in de goudmijnen zien hun lonen verhoogd met 1,5 tot een kleine 11 procent, volgens de categorie waartoe ze behoren. Dat is het resultaat van drie weken onderhandelen.

Met het mes op de keel. De mijnbouwbedrijven zagen hun productie fors inkrimpen. Bij Anglo American Platinum ging het bijvoorbeeld om een productieterugval van 42.000 ounces in het derde kwartaal.

Aan de andere kant keken de mijnwerkers tegen job- en dus inkomensverlies aan. Begin oktober ontsloeg Anglo American Platinum al 12.000 werknemers. Gisteren volgde AngloGold Ashanti, 's werelds op twee na grootste gouddelver, die eveneens 12.000 werkers de laan uitstuurde die niet kwamen opdagen ondanks een ultimatum. En ook GoldFields, het wereldwijde nummer vier, heeft procedures in gang gezet om 8.100 mensen te ontslaan, al moest het melden dat 7.000 van hen daartegen in beroep gaan.

De stakingen begonnen in januari in enkele Zuid-Afrikaanse platinamijnen, en verspreidden zich naar de goud-, ijzererts- en steenkoolmijnen. Vooral sinds de zomer wordt de sfeer steeds grimmiger. In augustus vielen er zelfs 46 doden bij een wekenlange staking in de Marikana-mijn van Lonmin, van wie 34 werden neergeschoten toen de politie de massa stakers uiteen wilde drijven.

De Zuid-Afrikaanse schatkist schat het verlies voor de economie op 10 miljard rand (900 miljoen euro), al is dat een voorlopige schatting. De groeiverwachting voor het bruto binnenlands product (bbp) voor dit jaar wordt neerwaarts bijgesteld van 2,7 naar 2,5 procent, maakte de minister van Financiën, Pravin Gordhan, bekend. Voor volgend jaar wordt gerekend met een groei van 3 procent, waar in februari nog sprake was van 3,6 procent groei in 2013. 

Het conflict is bij deze nog niet van de baan. Groepen goudmijnarbeiders houden nog wilde stakingen, en in de platinamijnen is er nog geen zicht op een akkoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud