Advertentie

Manager 'Hotel Rwanda' veroordeeld tot 25 jaar cel

Paul Rusesabagina tijdens zijn proces. ©AFP

Een Rwandese rechtbank legt de Rwandees-Belgische opposant Paul Rusesabagina, die tijdens de genocide in 1994 ruim duizend levens redde, 25 jaar cel op voor 'steun aan een rebellengroep die dodelijke aanvallen heeft uitgevoerd'.

'Het hof meent dat Paul Rusesabagina een rol speelde bij de financiering van een terroristische groepering die op Rwandees grondgebied aanslagen heeft gepleegd', luidde het oordeel van een Rwandese rechter maandag. De 67-jarige Rusesabagina wordt daarom veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar.

Rusesabagina, die behalve de Rwandese sinds 1999 ook de Belgische nationaliteit bezit, verwierf bekendheid door zijn rol in de Rwandese genocide van 1994. Hij redde het leven van ruim 1.200 Rwandezen door hen onderdak te bieden in het Hôtel des Mille Collines, waarvan hij de manager was. De Hollywoodfilm 'Hotel Rwanda' gaf die bekendheid een wereldwijde impuls. Sindsdien wordt Rusesabagina steevast als een genocideheld geportretteerd.

Na de genocide werd Rusesabagina een uitgesproken criticus van het regime van de Rwandese president Paul Kagame.

Na de genocide werd Rusesabagina een uitgesproken criticus van het regime van de Rwandese president Paul Kagame. Hij richtte de oppositiepartij Rwandese Beweging voor Democratische Verandering op. Die heeft ook een gewapende tak, het FLN, die als een terroristische organisatie wordt bestempeld. Voor zijn vermeende rol bij het FLN stond Rusesabagina samen met een 20-tal anderen van februari tot juli terecht in Kigali. Volgens Rusesabagina ging het om 'een politiek schijnproces'.

'Het was heel pijnlijk om deze rechtszaak vanuit België te moeten volgen', liet Rusesabagina's dochter Carine Kanimba optekenen in The New York Times. 'We wisten op voorhand dat hij schuldig bevonden zou worden. Het scenario was al geschreven lang voor hij de rechtszaal binnenging. Deze uitspraak betekent niets.'

Ontvoering

De manier waarop Rusesabagina berecht wordt, stuit internationaal op kritiek. Van zijn thuisbasis in de Amerikaanse staat Texas was hij eind augustus 2020 naar Dubai gereisd. Hij zou vervolgens met een dominee meereizen naar de Burundese stad Bujumbura voor een lezing. Het vliegtuig waarop hij zat, werd echter omgeleid naar Kigali, waar hij meteen in de boeien werd geslagen. Zijn familie, van wie een groot deel in België woont, heeft het over een gewelddadige ontvoering.

De heer Rusesabagina heeft geen eerlijk en billijk proces gekregen, in het bijzonder wat de rechten van de verdediging betreft.
Sophie Wilmès
Minister van Buitenlandse Zaken

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) betreurt de gang van zaken in de zaak-Rusesabagina. 'De heer Rusesabagina heeft geen eerlijk en billijk proces gekregen, in het bijzonder wat de rechten van de verdediging betreft', laat ze weten. 'Ook het vermoeden van onschuld werd niet gerespecteerd. Deze elementen stellen de facto het proces en het vonnis ter discussie.'

Wilmès plant later deze week een gesprek met de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Vincent Biruta in New York. 'Intussen blijft België in nauw contact met de heer Rusesabagina', meldt Wilmès nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud