'Massale mensenrechtenschendingen door Congolees leger'

M23-rebellen rekruten tijdens een trainingsmissie. ©REUTERS

Uit een vertrouwelijk VN-rapport blijkt dat het Congolese leger op grote schaal de mensenrechten schendt, terwijl de M23-rebellen nog altijd rekruteren in Rwanda ondanks het vredesakkoord van afgelopen week.

Persagentschap Reuters kon een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties inkijken waaruit blijkt dat ondanks het vredesakkoord van afgelopen week de M23-rebellen nog altijd manschappen rekruteren in Rwanda.

De VN-experten achten het ook bewezen dat de rebellen steun genieten van Rwanda, iets wat het land altijd in alle talen ontkend heeft. Het zou gaan om zowel materiële als financiële steun, alsook Rwandese soldaten die zouden gevochten hebben aan de zijde van de rebellen.

Daarnaast blijkt dat zowel de rebellen als het Congolese leger zich schuldig maken aan massale schendingen van de mensenrechten en corruptie. Het gaat om het inzetten van kindsoldaten, standrechtelijke executies, seksueel geweld en het profiteren van illegale mijnbouw in het grondstofrijke oosten van Congo.

De M23-rebellen zijn een opstandige afsplitsing van het Congolese leger. Ze genieten de steun van Rwanda die controle wil verwerven over het grondstoffenrijke gebied in Oost-Congo. Sinds in april vorig jaar het conflict in het oosten van Congo weer oplaaide, zijn naar schatting zeker 80.000 mensen op de vlucht geslagen.

De rebellen waren de afgelopen tijd in het defensief gedrongen door het Congolese leger en de VN-blauwhelmenmissie MONUSCO. De M23 had zich teruggetrokken in hun bases in de bergen van Oost-Congo en staakten de strijd. Vorige week donderdag werd er in Nairobi een vredesakkoord getekend.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud