Meer dan 100 doden na aanslag in Nigeria

Een beeld van een aanslag die zondag werd gepleegd in de stad Kano. ©REUTERS

Het terrorisme in Nigeria heeft weer vele slachtoffers gemaakt. Deze keer was de Centraal-Nigeriaanse stad Jos het doelwit. Bij de explosie van twee bommen op een drukke markt vielen minstens 118 doden.

Ooggetuigen vertellen dat eerst een vrachtwagen explodeerde op het drukke marktplein in het centrum van Jos. Twintig minuten na de eerste explosie ontplofte ook een minibus aan een nabijgelegen ziekenhuis.

De aanslag is nog niet opgeëist. Het centraal gelegen Jos was al vaker het decor van religieus geweld. Zo zou ook de islamistische terreurgroep Boko Haram actieve cellen hebben in Jos.

Boko Haram is sinds 2009 verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen in Nigeria. Alleen al sinds begin dit jaar vielen er volgens Nigeriaanse bronnen meer dan 2.000 slachtoffers.

De regeringstroepen zijn sinds begin mei 2013 een offensief begonnen tegen de terroristen, echter zonder veel succes. De terreurgroep met contacten met Noord-Afrikaanse Al Qaeda-filialen wil in het islamitische noorden van Nigeria een fundamentalistische moslimstaat oprichten.

 

Midden april ontvoerde Boko Haram meer dan 200 schoolmeisjes in het noorden van Nigeria. De extremisten dreigen ermee de meisjes te verkopen als de regering in Abuja gevangengenomen Boko Haram-leden en hun naasten niet vrijlaat. Tot op vandaag ontbreekt elk spoor van de meisjes, ondanks de steun van Amerikaanse en Europese experts en het gebruik van verkenningsvliegtuigen.

Actieplan

Frankrijk en Nigeria en vier andere Afrikaanse landen hadden vorige zaterdag op een antiterreurtop een actieplan tegen de terroristen opgesteld. De informatieruil van de geheime diensten wordt uitgebreid, de operaties van de Afrikaanse legers zullen gecoördineerd worden en de grenzen in Afrika zullen bewaakt worden, zei de Franse president François Hollande. Een militaire operatie van het Westen tegen Boko Haram sloot Hollande echter uit.

De terreur van de extremisten drijft in het noorden van Nigeria steeds meer mensen op de vlucht. Een jaar na de afkondiging van de noodtoestand in de erg getroffen deelstaten Yobe, Borno en Adamawa zijn daar volgens VN-cijfers 250.000 mensen verdreven. Ongeveer 61.000 anderen hebben in Kameroen, Tsjaad en Niger hun toevlucht gezocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud