Advertentie

Michel brengt hulde aan Belgische blauwhelmen in Rwanda

Premier Charles Michel herdenkt de dood van tien Belgische para's in Kigali. ©BELGA

Premier Charles Michel herdacht maandag in Kigali de moord op tien Belgische para's, die 25 jaar geleden de start betekende van de genocide in Rwanda.

Premier Charles Michel (MR) heeft maandag in het gezelschap van zijn Rwandese evenknie Édouard Ngirente hulde gebracht aan de tien Belgische militairen die 25 jaar geleden, bij het begin van de genocide in Rwanda, vermoord werden in de hoofdstad Kigali. Ze namen er toen deel aan een vredesmissie van de Verenigde Naties.

De twee regeringsleiders legden maandag allebei een krans neer voor de bekende, nog steeds met kogelgaten doorzeefde muur in Kamp Kigali, waar de tien para's van het 2de bataljon commando's uit Flawinne in de ochtend van donderdag 7 april 1994 stierven onder het geweld van militairen van de Forces armées rwandaises (FAR).

Zij beschuldigden de Belgen ervan achter de moordaanslag op hun president Juvénal Habyarimana te zitten, van wie het vliegtuig de avond voordien uit de lucht geschoten werd. Die aanslag zette de genocide in gang die in drie maanden tijd 800.000 (volgens de VN) tot 1 miljoen (volgens de Rwandese autoriteiten) slachtoffers maakte.

De ceremonie in Kigali vond maandag plaats in de aanwezigheid van commando's van Flawinne, familieleden van vijf van de tien gesneuvelde para's en Nederlandstalige en Franstalige scholieren die Michel op zijn reis naar Rwanda vergezellen. Zij moeten mee de herinnering levend houden aan wat 25 jaar geleden in Rwanda gebeurde.

Naast de militairen en de twaalf andere Belgen die tijdens de genocide om het leven kwamen, 'betreuren we alle slachtoffers van de genocide tegen de Tutsi's in Rwanda', zei Michel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud