Miljoen Afrikanen in quarantaine door ebola

Al zeker 1.145 mensen overleefden ebola niet in West-Afrika. ©AFP

Door de ebola-epidemie in West-Afrika zitten een miljoen mensen in de regio in quarantaine. De schrik voor een verdere verspreiding van de ziekte zit er goed in. Zaterdag besliste Kenya Airways nog zijn vluchten naar Liberia en Sierra Leone voorlopig stop te zetten.

De ebola-epidemie in Sierra Leone, Liberia en Guinee eist steeds meer mensenlevens. Volgens de meest recente gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) overleefden zeker 1.145 mensen de ziekte niet.

In een poging de epidemie in te dijken nemen de autoriteiten in de getroffen landen steeds drastischere maatregelen. De regeringen van Sierra Leone, Liberia en Guinee beslisten niet alleen de onderlinge grenzen te sluiten om te voorkomen dat besmette mensen de ziekte uitdragen.

Ook in hun eigen land beperken ze de bewegingsvrijheid in de getroffen gebieden. Daardoor zitten inmiddels zowat een miljoen mensen in quarantaine in West-Afrika.

Maatregelen

De vrees voor een verdere verspreiding van de epidemie zet ook buitenlandse luchtvaartmaatschappijen aan tot drastische maatregelen. Kenya Airways maakte zaterdag bekend niet langer te vliegen op Liberia en Sierra Leone.

'We nemen deze beslissing op aanraden van het Keniaanse ministerie van Gezondheidszorg', klonk het. 'Passagiers die een vlucht geboekt hadden, krijgen hun reis terugbetaald.'

Eerder beslisten British Airways en Emirates ook al voorlopig niet meer op bepaalde West-Afrikaanse landen te vliegen. Brussels Airlines vliegt voorlopig nog wel op de getroffen landen.

Farmasector

Intussen haalt de plaatsvervangend directeur-generaal van de WGO, Marie-Paule Kieny, zwaar uit naar de farmasector. 'Het is duidelijk dat de farmaceutische industrie onvoldoende heeft geanticipeerd op de huidige ebola-uitbraak', stelt zij in een gesprek met de Franse krant Libération.

De ziekte kan nog niet worden behandeld. 'Maar voldoende onderzoek zou een behandeling hebben kunnen opleveren', meent Kieny. Volgens de Franse arts is er zo weinig onderzoek gedaan 'omdat ebola een ziekte van arme mensen in arme landen' is.

Zij wijst erop dat in Europa ook medicijnen tegen zeldzame ziektes worden ontwikkeld, omdat die door zorgverzekeraars betaald worden. 'Dit is het falen van een samenleving die gebaseerd is op de markt, op geld en winst', aldus Kieny.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud