Minstens 15 doden bij scheepsramp Congo

De Congolese Félix Tshisekedi opent een onderzoek naar de scheepsramp. ©AFP

De reddingsdiensten in Rwanda hebben zaterdag vijftien lichamen gevonden van slachtoffers van de scheepsramp op het Kivumeer in het oosten van de Democratische Republiek Congo in de nacht van maandag op dinsdag. Dat melden de lokale autoriteiten.

De lichamen werden op de oever van het meer gevonden op Rwandees grondgebied, aldus verantwoordelijken van Gisenyi, een dorp aan de Congolese grens, vlakbij Goma.

'Vijf reddingsboten zijn momenteel op het meer op zoek naar andere lichamen', zegt Dyrckx Dushime van het Rwandese Rode Kruis. De gevonden lichamen zullen worden overgebracht naar Congo.

Door de schipbreuk zijn 142 families in rouw, zei de Congolese president Félix Tshisekedi. Het is echter onduidelijk hoeveel slachtoffers er juist zijn gevallen toen de ferry tussen Goma en het Kalehegebergte kapseisde, gezien niet geweten is hoeveel mensen op het schip zaten. Op de officiële passagierslijst stonden 56 namen, maar in totaal zouden ongeveer 200 mensen aan boord hebben gezeten. Veertig mensen konden gered worden, al zeker een dertigtal lichamen werd geborgen.

Onderzoek

President Tshisekedi heeft aangekondigd dat er een onderzoek gestart wordt naar de uitbater van de ferry. Hij besliste ook dat het verplicht wordt voor passagiers op het Kivumeer om een reddingsvest te dragen. Hij bezorgde duizend reddingsvesten aan de gouverneur van Zuid-Kivu.

In Congo is de balans van de slachtoffers bij een schipbreuk vaak zwaar doordat de boten overbeladen en versleten zijn, en geen reddingsvesten aan boord hebben terwijl veel passagiers niet kunnen zwemmen. Toch wordt veel per boot gereisd omdat de wegen tussen Goma en Bukavu en de naburige provincie Noord-Kivu in slechte staat zijn en er zich in de regio verschillende gewapende groepen bevinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud