Advertentie
Advertentie

'Monumentale fraude' bij verkiezingen Zimbabwe

President Robert Mugabe bracht woensdag zijn stem uit in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. (foto: afp) ©AFP

Terwijl dictator Robert Mugabe een eclatante zege claimt, noemen zijn tegenstanders de Zimbabwaanse verkiezingen, net als in 2002 en 2008, 'een farce'.

Miljoenen inwoners van Zimbabwe trokken woensdag naar de stembus om een president te kiezen. De 89-jarige Robert Mugabe, die het Zuidoost-Afrikaanse land sinds de onafhankelijkheid in 1980 met ijzeren hand bestuurt, werd er voor de derde maal in een decennium uitgedaagd door de voormalige vakbondsleider Morgan Tsvangirai en zijn Beweging voor Democratische Verandering (MDC). En net als in 2002 en 2008 lijkt Mugabe op grootschalige wijze gefraudeerd te hebben om zijn macht te bestendigen.

Begraven

Mugabe had op voorhand gedreigd Tsvangirai te laten arresteren als die vroegtijdig een verkiezingszege zou claimen. Dat weerhield een hooggeplaatste partijgenoot van de president er niet van Mugabe als winnaar uit te roepen voor het kiescomité de officiële uitslag bekendgemaakt heeft. 'We hebben de MDC begraven.'

Zwaar gecompromiteerd

De gewezen Nigeriaanse generaal-president Olusegun Obasanjo, die optreedt als hoofd van een waarnemerscommissie van de Afrikaanse Unie, bestempelde de verkiezingen als 'vreedzaam, ordelijk, vrij en eerlijk', maar dat wordt door Tsvangirai en zijn partij fel tegengesproken. De MDC heeft Mugabe alvast beticht van 'monumentale fraude'. 'Deze verkiezingen zijn een enorme farce. Ze moeten nietig verklaard worden.'

Ook een onafhankelijk comité van Zimbabwaanse waarnemers noemt de stembusgang 'zwaar gecompromiteerd'. In stedelijke gebieden, waar Tsvangirai het sterkst staat, zou maar 68 procent van de kiesgerechtigde inwoners daadwerkelijk zijn stem hebben mogen uitbrengen. Op het platteland, waar Mugabe vooral stemmen haalt, was dat ruim 99 procent. Bovendien gaf het kiescomité pas dinsdagavond de lijst met kiezers vrij, die hopeloos gedateerd zou zijn en waar zelfs allang overleden Zimbabwanen op stonden.

Oproerpolitie

Voor het hoofdkantoor van de MDC hebben Mugabe's ordetroepen alvast positie ingenomen, wat doet vrezen voor een herhaling van de uiterst bloedige verkiezingen in 2008. Toen won Tsvangirai duidelijk de eerste stemronde, waarna Mugabe's privémilities de tegenstanders massaal intimideerde en folterde. Zeker 200 aanhangers van Tsvangirai werden toen vermoord. Om erger te voorkomen, trok Tsvangirai zich terug, waardoor Mugabe moeiteloos de tweede stemronde won. Onder internationale druk werd later wel een regering van nationale eenheid gevormd, met Tsvangirai als premier, maar die bleek vaak machteloos tegen Mugabe's machinaties.

Mugabe's dictatuur heeft van Zimbabwe een internationale paria gemaakt die economisch enorm lijdt onder de binnenlandse corruptie en de westerse sancties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud