Advertentie

Morsi gaat regering herschikken

President Morsi tijdens zijn televisietoespraak - Foto AFP ©AFP

In een televisietoespraak drukte de Egyptische president, Mohamed Morsi, woensdag zijn tevredenheid uit over het groen licht dat de bevolking heeft gegeven aan de nieuwe Grondwet. In een adem kondigde hij een herschikking aan van de regering. Hij hoopt zo de zware economische crisis die Egypte teistert, beter te kunnen aanpakken.

‘Ik zal mij maximaal inspannen om de Egyptische economie te steunen, die voor enorme uitdagingen maar ook grote groeikansen staat’, klonk het op de televisie. Morsi stipte aan dat hij in contact staat met premier Hesham Kandil ‘om de nodige ministeriële aanpassingen door te voeren’. Om welke ministerposten het gaat en wanneer de herschikking wordt doorgevoerd, gaf hij niet aan.

Morsi toonde zich verheugd over de – voor hem en zijn partij, de Moslimbroeders – gunstige uitslag van het referendum, dat om 15 en 22 december plaatsgreep. De Egyptenaren konden zich uitspreken over de nieuwe Grondwet, die het land in twee kampen heeft verdeeld. Volgens de oppositie is de nieuwe Grondwet te sterk gebaseerd op de sharia en erkent ze onder meer de gelijkheid van man en vrouw niet.

Volgens de officiële resultaten van het referendum stemde 63,8 procent voor de nieuwe Grondwet. De opkomst was echter mager: slechts 32,9 procent van de stemgerechtigden kwamen opdagen. De oppositie houdt bovendien vol dat er grootschalige fraude werd gepleegd.

Morsi, die woensdag het decreet heeft ondertekend waardoor de Grondwet van kracht wordt, houdt vol dat deze nodig is om het land te stabiliseren. Sinds de val van Hosni Moebarak in februari 2011 verloopt de machtsoverdracht in Egypte behoorlijk chaotisch.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud