Morsi legt eed af als president van Egypte

Een beeld van een Egyptische televisiezender tijdens de eedaflegging van Mohammed Morsi als nieuwe president van Egypte ( foto afp) ©AFP

Mohammed Morsi legde deze middag officieel de eed af als nieuwe president van Egypte voor het Grondwettelijk Hof. De moslimbroeder volgt Hosni Moebarak op die vorig jaar van de macht werd verdreven bij de Egyptische omwenteling. Morsi is de eerste vrij verkozen burgerpresident van het land aan de Nijl.

'Ik zweer bij god dat ik het republikeinse systeem trouw zal beschermen en dat ik de grondwet en de wet zal respecteren; dat ik de belangen van het volk zal dienen en de onafhankelijkheid van het land en zijn veiligheid zal beschermen', legde Morsi de eed af.

'Vandaag zien we de geboorte van de tweede republiek', verklaarde een van de rechters bij aanvang van de ceremonie.

De ceremonie, die van start zou gaan om 11 uur, vond plaats met twee uur vertraging. De militaire junta stond erop dat Morsi de eed aflegde voor het Grondwettelijk Hof. De Moslimbroeders vonden integendeel dat Morsi de eed moest afleggen in het parlement. Dat is officieel is ontbonden, maar volgens de Moslimbroeders wel nog steeds legitiem.

Morsi bezweek voor de druk van de militairen.

Vrijdag legde de nieuwe Egyptische president immers al symbolisch de eed af op het volgestroomde Tahrirplein in Caïro. In een sneer naar het leger verklaarde hij: ‘Ik vrees niemand behalve Allah’.

In een felle toespraak zwoer Morsi toen dat de macht van het volk boven alles gaat en dat niemand bevoegdheden bij de president kan weghalen. Veel betogers riepen hem toen op om de eed op het plein af te leggen en zo de generaals te tarten die na het vertrek van Hosni Moebarak de macht naar zich toe hebben getrokken.

Ook heeft Morsi beloofd Omar Abdel-Rahman te bevrijden. Abdel-Rahman is de spirituele leider van de mannen die veroordeeld zijn voor de bomaanslag op het World Trade Center in 1993. Abdel-Rahman zit in de Verenigde Staten vast voor samenzweringen om belangrijke plekken in New York op te blazen.

Morsi won vorige zondag de presidentsverkiezingen van Egypte. Hji kreeg in de tweede ronde van de verkiezingen 51,7 procent van de stemmen en versloeg daarmee zijn rivaal Ahmed Shafiq.

In zijn overwinningsspeech op de Egyptische staatstelevisie riep Morsi op tot eenheid in zijn land en wil een ‘boodschap van vrede’ aan de wereld brengen. Ook zei Morsi dat hij de bestaande internationale verdragen wil behouden. Een verwijzing naar het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag van 1979.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud