'Nieuwe ebolamedicijnen vergroten overlevingskans tot 90 procent'

Een gezondheidswerker bereidt zich voor op zijn shift in een ebolacentrum. ©BELGAIMAGE

Er lijkt een doorbraak te zijn in het jarenlange gevecht tegen ebola. Twee nieuwe medicijnen blijken erg efficiënt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft veelbelovend nieuws: in een studie met vier nieuwe ebolamedicijnen bleken twee behandelingen veel efficiënter dan de andere. Meer dan 90 procent van de patiënten die de medicijnen in een vroeg stadium kregen toegediend, overleefden de ziekte. De resultaten zijn groot nieuws voor een ziekte die momenteel als ongeneeslijk geldt.

In november vorig jaar begon de WGO, in samenwerking met verschillende andere organisaties, met de Pamoja Tulinde Maisha-studie. In die studie op 681 patiënten in het oosten van Congo werden vier medicijnen getest. De volledige resultaten zijn pas in oktober bekend, maar de efficiëntie van twee medicijnen, REGN-EB3 en mAb114, was voldoende om ze nu al in te zetten, zegt de WGO.

De twee medicijnen zijn ontwikkeld met de antilichamen van mensen die ebola hebben overleefd en zijn vooral effectief als ze in een vroeg stadium worden toegediend. Als dat in een later stadium gebeurt, daalt de overlevingskans.

Enkele weken geleden riep de WGO de ebola-epidemie in het oosten van Congo nog uit tot een internationale noodsituatie. De regio wordt sinds 1 augustus vorig jaar geconfronteerd met de op een na ergste ebola-uitbraak uit de geschiedenis. De epidemie besmette al meer dan 2.800 mensen, van wie er zo'n 1.900 stierven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud