Advertentie

Nigeria alweer in rouw

Nigeriaanse vrouwen protesteren tegen de falende aanpak van de regering in de zoektocht naar 276 ontvoerde schoolmeisjes. ©EPA

Bij een bomaanslag in het noorden van Nigeria zijn minstens dertig mensen omgekomen. Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, is hij waarschijnlijk het werk van de islamitische groepering Boko Haram.

De aanslag gebeurde donderdagavond. In het noordelijke dorp Gamboru Ngala ontplofte een bom op een brug die Nigeria met buurland Kameroen verbindt. Net op dat moment woonden de inwoners een massabegrafenis bij.

In dat dorp vielen eerder deze week al meer dan tweehonderd doden toen gewapende mannen van Boko Haram willekeurig mensen aanvielen. Dinsdag ontvoerde de gewelddadige groepering er nog eens elf meisjes.

Boko Haram

Boko Haram laat de laatste maanden geregeld van zich horen. De moslimextremisten voeren al een aantal jaar een gewelddadige strijd in het overwegend islamitische noorden van Nigeria. Daar wil Boko Haram, dat letterlijk 'Westerse opvoeding is een misdaad' betekent, de sharia (islamitische wetgeving) invoeren. De terreurtocht kostte al het leven aan zo'n vierduizend mensen en verdreef een half miljoen Nigerianen uit hun huizen.

Ondertussen gaat de zoektocht naar de 223 vermiste meisjes verder. De tieners werden drie weken geleden uit hun slaapkamers in een school in de noordelijke regio Borno ontvoerd. Omdat ook de president Goodluck Jonathan zondag toegaf geen idee te hebben waar de meisjes zijn, stelden onder andere de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk specialisten ter beschikking om ter plaatse te helpen zoeken.

Volgens persagentschap Reuters zouden de Verenigde Staten, op vraag van Nigeria, nu ook overwegen verkenningsvliegtuigen te sturen om de zoektocht te vergemakkelijken.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud