Advertentie
Advertentie

Nigerianen plots 50% rijker

©AFP

Dankzij een nieuwe teloefening van de lokale statistici is Nigeria in een klap de grootste economie van Afrika geworden. Het steekt Zuid-Afrika voorbij. De Nigerianen lijken rijker, maar dat is enkel op papier.

Nigeria kan zondag trots een nieuwe raming van het bruto binnenlands product voorstellen. En de resultaten zijn indrukwekkend. De Nigerianen lijken op papier plotsklaps zo'n 50 procent rijker.

Het BBP van Nigeria kwam in 2013 uit op 80,3 biljoen naira of 350 miljard euro. Nigeria steekt zo Zuid-Afrika voorbij als grootste economie van Afrika.

Het grote verschil komt er omdat Nigeria voor het eerst sinds 1990 een update gedaan heeft van de verschillende componenten van zijn BBP. 'Nieuwe sectoren' als telecom, IT, muziek, film of luchtverkeer tellen daardoor voor de eerste keer mee.

Hoewel er op papier een massale verrijking heeft plaatsgevonden, verandert er voor de Nigeriaan niets. Het brengt geen extra voedsel op hun bord.

Economen zeggen juist dat de Nigeriaanse economie juist slecht presteert, gezien zijn bevolking van 170 miljoen mensen. Dat is drie keer zoveel als Zuid-Afrika. Het BBP per hoofd van de bevolking ligt daar drie maal hoger.

Internationale organisaties vragen steeds meer aan Afrikaanse landen om hun BBP te herberekenen. Zodat ngo's en regeringen een beter beeld hebben van de werkelijke economische situatie van een land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud