Oegandese leider opnieuw omstreden herverkozen

©REUTERS

De Oegandese president Yoweri Museveni, aan de macht sinds 1986, krijgt een zesde mandaat. Dankzij grootschalige fraude, laakt zijn uitdager, de 'ghettopresident' Bobi Wine.

Zoals voorspeld en gevreesd is Oegandees president Yoweri Museveni donderdag herkozen. Volgens de officiƫle resultaten die zaterdag publiek werden, haalde hij 58,6 procent van de stemmen. Zijn voornaamste tegenkandidaat, de bij de stedelijke jongeren populaire reggaezanger Bobi Wine, blijft steken op 34,8 procent.

Wine, bijgenaamd de 'ghettopresident', had vrijdag al aangekondigd geen geloof te hechten aan de resultaten. Hij riep zichzelf al uit als winnaar, maar meldde tegelijk dat Museveni's leger hem onder huisarrest had geplaatst. Wine werd de voorbije jaren al meermaals hardhandig opgepakt voor zijn kritiek op het repressieve en corrupte beleid van de 76-jarige voormalige rebellenleider Museveni, die zelf ooit onder meer het despotische Oegandese regime van Idi Amin deed vallen.

35 jaar

Museveni leidt het Oost-Afrikaanse buurland van onder meer Congo, Rwanda en Kenia al 35 jaar. Enkel de politieke leiders van Kameroen, Equitoriaal-Guinea, Congo-Brazaville en Cambodja zijn nog langer aan de macht. Ruim 80 procent van de Oegandezen heeft nooit een andere president gekend.

Onder die grote groep jongeren leeft onvrede over het bestuur van het land, de corruptie, de werkloosheid. Wine maakt zich sterk die problemen te kunnen aanpakken, en volgens waarnemers maakte hij kans om bij een eerlijk verloop de verkiezingen te winnen.

Grootste gesjoemel ooit

Tijdens zijn persconferentie van vrijdag had Wine het regime beschuldigd van 'het grootste gesjoemel ooit in de Oegandese geschiedenis'. Hij riep de bevolking op deze resultaten niet te aanvaarden, en vreedzaam te protesteren. Museveni had deze week, voor de stembusgang, zijn landgenoten gewaarschuwd dat de verkiezing met geweld betwisten beschouwd zou worden als 'verraad'.

De jongste weken werden ook tientallen van Wines medestanders opgepakt, en velen van hen zitten nog altijd opgesloten. Sociale media zijn sinds woensdag afgesloten. In de hoofdstad Kampala zijn de veiligheidsdiensten alomtegenwoordig.

Tibor Nagy, de adjunct van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo voor Afrikaanse Zaken, zegt bezorgd te zijn over de 'aanhoudende meldingen van fraude'. Anders dan bij vorige verkiezingen had de Europese Unie geen waarnemers ter plaatse, omdat de aanbevelingen van vorige missies niet uitgevoerd werden door Kampala.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud