Oegandese oppositiekandidaat: 'Ik word belegerd'

Bobi Wine is de belangrijkste Oegandese oppositiekandidaat. ©AFP

De populaire reggaezanger Bobi Wine is de belangrijkste uitdager van de Oegandese president Yoweri Museveni, die na 35 jaar aan de macht nog altijd niet wil wijken.

Terwijl de stemmen van de Oegandese presidents- en parlementsverkiezingen nog volop worden geteld, is het leger het huis van de belangrijkste oppositiekandidaat Bobi Wine binnengevallen. 'We worden belegerd. Het leger is over het hek gesprongen en heeft de controle over mijn huis overgenomen', tweette Wine. 'Niemand praat met ons. We zitten zwaar in de problemen.'

Wine, een 38-jarige populaire reggaezanger met de catchy bijnaam 'ghettopresident', was bij de presidentsverkiezingen van donderdag de belangrijkste uitdager van president Yoweri Museveni (76). Hij is immens populair bij de jongeren, die na 35 jaar Museveni van verandering dromen. Maar het regime zette alles in het werk om Wines verkiezingscampagne te saboteren en gebruikte geweld tegen zijn aanhangers. Aan de vooravond van de verkiezingen werden alle sociale media afgesloten.

Het leger aan het huis van oppositiekandidaat Bobi Wine. ©AFP

Grootschalig gesjoemel

De volledige resultaten worden zaterdag verwacht, maar in de recentste update van de kiescommissie ligt Museveni ver voor op Wine. Met ruim een derde van de stemmen geteld, haalt hij 65 procent tegenover 27 procent voor de reggaezanger. Als Museveni voor de zesde keer herverkozen wil worden, moet hij minstens 50 procent van de stemmen halen.

Wine verwerpt de resultaten en riep zich eerder op vrijdag uit tot winnaar. Volgens hem is er op grote schaal gesjoemeld. 'Ik ben er zeker van dat we de dictator verslagen hebben', zei hij op een persconferentie. 'Het volk van Oeganda heeft er massaal voor gekozen de dictatuur in te ruilen voor een democratie. Maar Museveni wil doen uitschijnen dat hij aan de leiding ligt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud