Advertentie

Omstreden alinea uit wetsontwerp Congolese kieswet

Het omstreden amendement dat tot uitstel van de presidentsverkiezingen zou leiden, was de aanleiding voor rellen in Kinshasa. ©AFP

Voorzitter Aubin Minaku van de Congolese Assemblée heeft zaterdagavond de intrekking aangekondigd van de omstreden alinea in het wetsontwerp omtrent een nieuwe kieswet. Die alinea heeft de voorbije week tot bloedig protest in Kinshasa geleid.

'Voor de (paritaire) commissie (van volksafgevaardigden en senatoren) heeft de Assemblée het standpunt van het intrekken van de alinea verdedigd', zei Minaku tegenover het Franse persbureau AFP. Gezien de stem van de volksafgevaardigden primeert, wordt deze alinea puur en gewoon uit de kieswet verwijderd, voegde hij eraan toe.

Op 17 januari keurde de Assemblée een wetsontwerp ter herziening van de kieswet goed, met een controversiële alinea die het houden van een volkstelling voorafgaandelijk maakt aan presidentsverkiezingen. Gezien zo'n volkstelling drie jaar kan duren, zou huidig president Joseph Kabila tot na 2016 aan de macht kunnen blijven. De Grondwet verbiedt hem volgend jaar een nieuwe ambtstermijn te ambiëren.

Volgens Minaku heeft de Assemblée 'te veel onnodige debatten vermeden want wijziging aan de kleinste komma kon tot verkeerde interpreataties leiden'. Er komt niets in de plaats van de ingetrokken alinea, benadrukte hij.

Vrijdag had de Congolese Senaat de tekst van het regeringsontwerp geamendeerd door eerbiediging van de kieswet op te leggen. Gezien de meningsverschillen zijn beide kamers van het Congolese parlement in een paritaire commissie bijeengekomen om te proberen een consensus te vinden.  Volgens meerdere bronnen sloofden beide partijen zich zaterdag uit om overeenstemming te bereiken, terwijl er ten laatste maandag een stemming zou plaatsvinden.

Minaku zei dat 'er geen sprake van is de Grondwet te schenden'. 'Er zijn interpretaties gemaakt en aan de bevolking verkocht', met bloedig protest als resultaat.  Bij monde van Vital Kamerhe, leider van de Unie voor de Congolese Natie (UNC), heeft de oppositie zaterdag al victorie geroepen: 'Het is een overwinning (...) want er zal geen uitstel van de presidentsverkiezingen zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud