Advertentie

Onrust in Burundi na moord op ex-legerchef

De politie kijkt toe hoe het lichaam van Jean Bikomagu in de ambulance wordt geladen. ©AFP

Onbekenden hebben zaterdag in de Burundese hoofdstad Bujumbura de vroegere stafchef van het leger Jean Bikomagu op straat doodgeschoten, zo meldt een getuige. De man werd na een kerkbezoek voor zijn huis in zijn auto onder vuur genomen. Zijn dochter raakte daarbij zwaargewond.

Bikomagu was in de jaren 90 van de vorige eeuw een sleutelfiguur in het door de Tutsi-minderheid aangevoerde leger, dat in een bloedige burgeroorlog verwikkeld was met de Hutu-rebellen. Daarbij kwamen bijna 300.000 mensen om het leven. Bikomagu was opperbevelhebber van het leger toen in 1993 door Tutsi-officiers een staatsgreep werd gepleegd, waarbij Hutu-president Melchior Ndadaye werd vermoord.

Bikomagu, die ondertussen op pensioen was, belichaamde nog als enige het oude Burundese leger dat gedragen werd door de Tutsi's. Vandaag is CNDD-FDD aan de macht, een voormalige Hutu-rebellengroepering die zich heeft omgevormd tot politieke partij.

Het is al enkele maanden onrustig in Burundi, sinds president Pierre Nkurunziza aankondigde een derde ambtstermijn te ambiëren. Volgens de oppositie en de internationale gemeenschap was dat tegen de grondwet, maar de president zette toch door en werd op 21 juli herverkozen. Sinds de aankondiging werd midden mei een militaire staatsgreep verijdeld en is de repressie tegen de oppositie fors toegenomen. Na de dood van Bikomagu is de vrees voor een escalatie van het geweld in Burundi groot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud