Open VLD wil onderzoek voor historisch pardon Congo

Het Congoverleden van koning Leopold II ligt steeds meer onder vuur. ©BELGAIMAGE

De liberalen vinden dat België 'bereid moet zijn excuses aan te bieden voor de Belgische rol bij de wandaden tijdens de koloniale periode in Congo', maar daarover moet nog wel eerst onderzoek gebeuren.

Een groep experten van de Verenigde Naties riep de overheid vorige week op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat 'donkere hoofdstuk' uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden.

De liberalen bogen zich maandag op het partijbestuur over de kwestie, die zondag nog eens op scherp was gezet door N-VA-voorzitter Bart De Wever. De N-VA-voorzitter zei afgelopen weekend nog dat de koning een historisch pardon moet uitspreken voor dat koloniale verleden.

Open VLD is het er 'uiteraard mee eens dat België bereid moet zijn excuses aan te bieden voor de Belgische rol in de wandaden tijdens de koloniale periode in Congo', zegt partijwoordvoerder Thomas Vanwing. Maar voor de liberalen gebeurt dat wel best pas na 'een grondig en onderbouwd debat en wetenschappelijk onderzoek naar die rol', klinkt het. De Kamer kan die taak 'in de volgende legislatuur op zich nemen'.

De liberalen willen niet holderdebolder te werk gaan, omdat een historisch pardon ook gevolgen kan hebben, zoals herstelbetalingen. 'Vandaar dat we zeggen dat dat nog eens goed moet worden bekeken', aldus Vanwing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud