Advertentie

Piot waarschuwt voor ebola op andere continenten

©AFP

Peter Piot, de Belgische co-ontdekker van het ebola-virus, waarschuwt voor een uitdijing van de in West-Afrika woedende ziekte naar andere continenten.

Peter Piot zegt tegenover het Duitse magazine Der Spiegel voor een uitdijing van de in West-Afrika woedende ziekte naar andere continenten te vrezen. 'Er moet maar één van de vele Indiërs die in West-Afrika leven geïnfecteerd raken, tijdens de incubatietijd van de ziekte familieleden in India bezoeken en die aansteken. Ook in Indië dragen artsen en verpleegsters dikwijls geen beschermende handschoenen. Zij zullen zich snel infecteren en het virus verspreiden.'

De Belgische baron is er zeker van dat ebolazieken naar Europa zijn gekomen en daar op een behandeling hopen. Mogelijk zullen zij enkele Europeanen aansteken en die zullen dan sterven. Anderzijds is Piot ervan overtuigd dat een dergelijke uitbraak van de ziekte in Europa en Noord-Amerika snel in te dammen is. In Afrika daarentegen kan de epidemie een hele regio destabiliseren. 'En het moet ons allen nu duidelijk worden: dit is niet meer zomaar een epidemie maar wel een humanitaire catastrofe", zei de Belgische arts. "Ik kan alleen maar hopen dat we erin slagen er snel greep op te krijgen. Ik heb werkelijk nooit gedacht dat het zo erg zou worden'.

Spanje haalt ondertussen opnieuw een met ebola besmette priester op uit Afrika. Zondag is een ambulancevliegtuig van het type C-130 uit Madrid daarvoor naar Sierra Leone vertrokken, aldus het Spaanse ministerie van Defensie. Het risico voor de volksgezondheid is bijna onbestaande, verzekerde een woordvoerster van het Gezondheidsministerie. Hij is de tweede ebola-patiënt die Spanje repatrieert. Zijn voorganger was de 75-jarige priester Miguel Pajares. Vijf dagen na zijn overbrenging uit Liberia overleed hij en werd hij daarmee het eerste Europese ebola-slachtoffer.

Een van de twee Nederlandse artsen die uit Sierra Leone waren teruggehaald omdat zij contact hadden gehad met mensen die later ebola bleken te hebben, heeft malaria. Dit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag laten weten. De arts is in het weekeinde naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden gebracht omdat er koorts was vastgesteld, een verschijnsel van zowel ebola als malaria. Er zijn tests gedaan om uit te sluiten dat de arts naast malaria ook ebola heeft. De uitslag daarvan wordt op zijn vroegst dinsdagavond verwacht. De twee artsen werkten in een lokaal ziekenhuis in Sierra Leone. Daar kwamen ze in contact met mensen die later overleden aan het potentieel dodelijke ebola-virus. Ze keerden vorige week zondag terug naar Nederland en werden 24 uur ter observatie opgenomen in het LUMC.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud