Advertentie

Politieke crisis in Tunesië

Betogers negeerden zondag de avondklok om hun ongenoegen over het regeringsbeleid te uiten. ©VIA REUTERS

De Tunesische president 'bevriest' na protesten het parlement en ontbindt de regering. De belangrijkste regeringspartij spreekt van een 'coup'.

De Tunesische president Kais Saied heeft zondagavond het parlement voor 30 dagen bevroren en de regering van premier Hichem Mechichi ontbonden. De beslissing komt er na een dag vol protesten tegen de regering.

Die protesten vloeien voort uit onvrede over de aanpak van de coronacrisis. Het land kampt met een zware opstoot van het virus. Dat protest komt boven op de al langer sluimerende onvrede over de economische situatie van het land.

De Tunesische economie kromp in 2020 volgens ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met 9 procent. Voor dit jaar voorspelt 's werelds economische waakhond een bescheiden herstel van nog geen 4 procent. Die prognose dateert echter van april en zal gelet op de huidige opstoot van het virus en de bijhorende impact op de belangrijke toeristische sector zo goed als zeker te optimistisch blijken.

'De grondwet staat de ontbinding van het parlement niet toe, maar wel de bevriezing van de activiteiten', verklaarde Saied zondagavond.

De politieke crisis in Tunesië lijkt zo compleet. De protesten, die er ondanks de avondklok kwamen, viseren vooral de belangrijkste regeringspartij, de islamitische partij Ennahda. Die spreekt over een 'staatsgreep' en zegt 'de revolutie te zullen verdedigen'.

Ennahda doelt zo op de Arabische Lente van 2011, toen de Tunesiërs de autocratische Ben Ali afzetten. Sindsdien geldt het land als een zeldzaam geslaagd democratisch experiment in de regio. Een experiment dat nu te midden een gezondheids- én economische crisis een zware test ondergaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud