Preliminaire doodstraf voor Egyptische ex-president Morsi

Mohamed Morsi ©EPA

De in 2013 door het leger afgezette Egyptische president Mohammed Morsi is zaterdag door een rechtbank in Caïro, samen met een resem (meer dan honderd) leiders van de inmiddels in Egypte verboden Moslimbroederschap, tot de 'preliminaire' doodstraf veroordeeld wegens het op touw zetten van een massale ontsnappingsoperatie van gevangenen.

De massa-ontsnapping vond plaats in 2011, tijdens het volksprotest tegen Morsi's voorganger, dictator Hosni Mubarak. Ook het geweld tijdens die 'Egyptische Lente' werd Morsi ten laste gelegd. Het 'preliminaire' houdt in dat het vonnis, zoals de Egyptische wet voorschrijft, voor een 'niet-bindende opinie' voorgelegd wordt aan de hoogste gerechtelijke islamitische instantie, de Grootmoefti. Op 2 juni volgt dan het definitieve vonnis.

Drie weken geleden was Morsi reeds wegens het gebruik van en aanzetten tot geweld tot 20 jaar cel veroordeeld in een eerste proces tegen hem.

De harde aanpak door het nieuwe regime in Caïro van kopstukken van het islamisme, de politieke islam, staat in schril contrast met de zachte handschoen waarmee Mubarak en diens zonen worden aangepakt. Generaal Mubarak, die decennialang over Egypte heerste, is dan ook een man van het leger, dat in Egypte de feitelijke macht uitoefent.

Morsi is de eerste Egyptenaar die het via vrije verkiezingen tot staatshoofd schopte. Na een jaar in het presidentspluche werd hij, in volle volksprotest tegen zijn 'autoritaire regeringsstijl', door het leger afgezet. Meteen daarna werd de Moslimbroederschap, waarmee Morsi enge banden had, buiten de wet geplaatst.

Zaterdag zijn op het Egyptische schiereiland Sinaï drie rechters doodgeschoten en twee verwond. Dat heeft een politiefunctionaris meegedeeld. In de Sinaï vinden herhaaldelijk aanslagen van 'jihadisten' plaats; meestal zijn die tegen de ordetroepen gericht. De aanslag vond plaats enkele uren na de veroordeling van oud-president Mohamed Morsi. Of er tussen beide ook een verband is, is (nog) niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud