Advertentie

President Centraal-Afrika vlucht voor rebellen

François Bozizé in betere tijden. (AFP) ©AFP

Opstandelingen hebben de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek ingenomen. President François Bozizé is op de vlucht geslagen.

De Afrikaanse troepenmacht Fomac bevestigt dat de rebellen de hoofdstad Bangui controleren. Volgens kolonel Djouma Narkoyo van de rebellen werd het presidentieel paleis ingenomen. In de stad werd zondag op grote schaal geplunderd.

President was evenwel onvindbaar. Volgens een medewerker is hij naar de Democratische Republiek Congo gevlucht.. De autoriteiten in Kinshasa willen niet bevestigen dat zijn de president onderdak hebben geboden.

De Belgische autoriteiten volgen de situatie op de voet. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zondag. 'We hebben contact opgenomen met 20 à 25 Belgen in Bangui', zegt Reynders. De Belgische ambassade in in het naburige Congo-Brazzaville blijft met de Belgen in contact via sms. 

De rebellen begonnen afgelopen week aan hun opmars . Volgens de opstandelingen moet Bozizé weg, omdat hij zich niet aan de afspraken in een vredesverdrag heeft gehouden. De president was in 2003 aan de macht gekomen door een militaire staatsgreep.

De opstandelingen slaagden er in december 2012 in om verschillende steden in het noorden en centrum van het land te veroveren. 

Bodenschatten

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen van Afrika, hoewel het land over aanzienlijke bodemschatten beschikt. Sinds de onafhankelijkheid in 1960 is het land geplaagd door rebellieën.

Frankrijk heeft extra troepen naar het Afrikaanse land gestuurd om het internationale vliegveld veilig te stellen. De voormalige kolonisator wil een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Geweld of fraude

Sinds de onafhankelijkheid in 1960 tot de eerste democratische verkiezingen in 1993 heeft de Centraal-Afrikaanse Republiek alleen presidenten gehad die met geweld of fraude aan de macht waren gekomen.

De bekendste president uit die tijd is Jean-Bédel Bokassa, die zich in december 1976 tijdens een luxueuze ceremonie tot keizer uitriep, waardoor het land tot zijn val in september 1979 het Centraal-Afrikaanse Keizerrijk heette.

Bokassa was een wrede tiran die zich zelfs aan kannibalisme schuldig maakte, zoals bleek uit verklaringen van zijn kok in het proces dat na zijn val tegen hem werd gevoerd. Bokassa werd bij verstek ter dood veroordeeld, maar zijn straf werd omgezet in levenslang. In 1993 kreeg hij amnestie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud