President Nkurunziza wint omstreden presidentsverkiezingen in Burundi

Protest tegen de president van Burundi, Pierre Nkurunziza, in de Burundese hoofdstad Bujumbura. 26 mei 2015. ©REUTERS

De president van Burundi, Pierre Nkurunziza, is vrijdag zoals verwacht met 69 procent van de stemmen verkozen voor een derde ambtstermijn. De omstreden presidentsverkiezingen zaaien in het land grote verdeeldheid.

De winst van Nkurunziza is niet verrassend. De oppositie had immers opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen en zei eerder de uitslag niet te zullen erkennen. Tegenstanders van de president vonden een derde ambtstermijn in strijd met de grondwet. Maar Nkurunziza stelde zich toch kandidaat. Hij vond dat hij wel mocht opkomen, omdat hij voor zijn eerste termijn aangeduid was door het parlement en dus niet verkozen was.

De kandidatuur van Nkurunziza ontketende in Burundi een golf van protest en geweld. Bij demonstraties kwamen sinds april al zo’n 80 mensen om het leven. Meer dan 170.000 Burundezen zijn weggevlucht uit het land.

In vrijwel heel het land eindigde Nkurunziza met ruime voorsprong bovenaan. Slechts op een paar plaatsen eindigde de belangrijkste oppositieleider Agathon Rwasa op de eerste plaats. In de hoofstad Bujumbura, waar de oppositie het grootsts is, haalde Rwasa een paar procent meer stemmen dan Nkurunziza. De opkomst in de hoofdstad was dan weer bijzonder laag vergeleken met het platteland. Nog geen 30 procent van de bevolking ging er naar de stembus. De algemene opkomst lag volgens de verkiezingscommissie CENI met 73,4 procent juist vrij hoog. In totaal brachten 1,96 miljoen Burundezen hun stem uit. Dat is opmerkelijk omdat verschillende media op de dag van de verkiezingen berichtten dat het in de meeste stembureaus niet druk was. 

Nu de uitslag van verkiezingen bekend is, breekt een cruciale periode aan voor Nkurunziza. Oppositieleider Agathon Rwasa had nog voor de bekendmaking van de resultaten opgeroepen tot de vorming van een regering van nationale eenheid. Nkurunziza verklaarde toen dat hij daartoe bereid zou zijn als hij als winnaar uit de bus zou komen. Maar experts voorspellen een moeilijke dialoog.

Waarnemers van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG) zeiden eerder vandaag al dat de verkiezingen niet eerlijk waren vanwege het geweld en de onderdrukking van oppositie en media. Ook de Verenigde Staten en de Europese Unie zeggen dat de verkiezingen in Burundi niet deugdelijk zijn verlopen. Dat heeft consequenties voor internationale hulp en samenwerking tussen Burundi en het Westen. België heeft de politiesamenwerking met Burundi en de steun van de verkiezingen al in mei opgeschort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud