Presidentiële troepen Burundi nemen wraak

De onrust in de Burundese hoofdstad Bujumbura is nog niet weergekeerd. ©AFP

Troepen loyaal aan de Burundese president Pierre Nkurunziza hadden het zondag gemunt op putschisten die gewond in het ziekenhuis liggen. De operatie eindigde in heen- en weergeschut en de verwoesting van de spoeddienst, zeggen getuigen en veiligheidstroepen.

Volgens verantwoordelijken die anoniem willen blijven werd de operatie donderdag al opgezet door troepen getrouw aan president Nkurunziza, die een staatsgreep overleefde.

Een groep loyalistische agenten en soldaten arriveerde in de loop van de middag, rond 15.30 uur lokale tijd, in het ziekenhuis Bumerec in de wijk Kinindo, in het westen van Bujumbura, aldus een getuige ter plaatse.

'Ze vroegen of er militairen verzorgd werden', voegde die daar aan toe. Een agent en twee soldaten mochten effectief binnen. Daarop zouden de agenten de deur van de spoeddienst hebben geforceerd. Een van de gewonde militairen die er verzorgd werden, zou daarop hebben geschoten en de voorste agent hebben geraakt aan het hoofd.

De agenten die nog buiten stonden openden vervolgens het vuur op de dienst. Daarna haalden ze personeel en patiënten uit het ziekenhuis, dat ze meerdere uren doorzochten, tot ze uiteindelijk de verstopte militairen vonden.

De soldaat die werd beschoten bezweek aan zijn verwondingen. De façade van het ziekenhuis zit vol schietgaten, de ramen zijn kapot en op de grond liggen kapotte flessen bloed en medicijnen, aldus getuigen. Heel wat ziekenhuismateriaal is verwoest. Couppleger Niyombare is echter nog altijd niet terecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud