Proces tegen Soedanese ex-president van start

De voormalige Soedanese president Omar al-Bashir tijdens zijn proces. ©AFP

De 75-jarige Omar al-Bashir, die drie decennia aan de macht was, staat terecht voor corruptie.

In de Soedanese hoofdstad Khartoem is maandag het proces tegen Omar al-Bashir begonnen. De gewezen president, die drie decennia lang aan de macht was en bekendstond als Afrika's grootste oorlogscrimineel, staat terecht voor corruptie.

102 miljoen
Geld gevonden
In de ambtswoning van Omar al-Bashir in Khartoem zou meer dan 102 miljoen euro zijn aangetroffen.

De 75-jarige ex-president zit in de gevangenis sinds het leger hem op 11 april aan de kant schoof onder druk van grote volksprotesten. Hij riskeert een jarenlange gevangenisstraf.

Maandagmorgen werd al-Bashir onder begeleiding van een imposant militair konvooi naar de rechtbank in Khartoem gebracht. Hij moet zich verantwoorden voor het bezit van grote sommen lokaal en buitenlands geld en illegale geschenken.

Volkerenmoord

Abdel Fattah al-Burhan, de leider van de militaire overgangsraad in Soedan, verklaarde eind april dat in de ambtswoning van de vroegere president in Khartoem een grote hoeveelheid geld was aangetroffen. Het zou om een bedrag van meer dan 102 miljoen euro gaan.

Tegenstanders van al-Bashir hopen dat de president ook voor zijn andere misdaden veroordeeld wordt. Het Internationaal Strafhof in Den Haag vaardigde al in 2009 een arrestatiebevel tegen al-Bashir uit. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en volkerenmoord in de regio Darfoer.

De start van het proces komt een dag nadat de regerende militaire raad en de leiders van de protestbeweging zaterdag de langverwachte grondwettelijke verklaring hebben ondertekend. Daarmee lijkt na maanden van protesten de rust in Soedan terug te kunnen keren. Het akkoord stelt dat het leger en de protestbewegingen de macht zullen delen tot er nieuwe verkiezingen komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud