'Proefmedicijn ebola ethisch verantwoord'

Jongeren in Guinee vragen hun overheid om meer inspanningen te doen ©AFP

Het is ethisch verantwoord om patiënten die lijden aan ebola, experimentele medicijnen toe te dienen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) dinsdag gezegd. Al 1.013 mensen stierven aan het virus.

'Door de bijzondere omstandigheden van deze epidemie, en onder bepaalde voorwaarden, moet het mogelijk zijn om experimentele medicijnen toe te dienen aan patiënten die lijden aan ebola', meldde de WGO nadat een panel van experts en onderzoekers zich over de kwestie had gebogen.

De medicijnen zijn nog niet uitvoerig getest en kunnen dus voor bijwerkingen zorgen. Maar gezien de grootte van de uitbraak en de erg hoge kans op sterfte moet het toch mogelijk zijn ze te kunnen gebruiken, klinkt het.

De Tijd legt uit

Ebola is een dodelijke virale ziekte, die wordt overgedragen door direct of indirect contact met zoogdieren uit het regenwoud, voornamelijk apen of vleermuizen. De aftakeling kent verschillende fases. Aanvankelijk gaat het om griepsymptomen zoals koorts, maar in latere fases doen er zich inwendige bloedingen of orgaanfalen voor. Zestig à negentig procent van de patiënten overleeft de ziekte niet, er bestaat nog geen vaccin of medicijn voor. Een besmetting met het ebola-virus is niet mogelijk via de lucht, maar wel via contact met lichaamsstoffen: via zweet, bloed, speeksel of uitwerpselen.

Afgelopen weekend verstuurde het Californische consortium Mapp Biopharmaceutical alle beschikbare dosissen van het experimentele middel ZMAPP naar West-Afrika. Het middel is nog niet eerder getest op mensen, maar wordt nu naar aanleiding van de uitbraak versneld in omloop gebracht. Liberia heeft daarbij voldoende dosissen gekregen om twee besmette ebola-artsen te behandelen, zo liet het land weten. Het was wachten op de uitspraak van de WGO om die te kunnen inzetten.

Eerste Europeaan overleden

De Wereldgezondheidsorganisatie registreerde tot nu toe 1.848 ebolagevallen in de landen Sierra Leone, Liberia, Guinee en Nigeria. In februari brak het dodelijke ebolavirus uit in Guinee. Sindsdien grijpt het virus wild in het rond in West-Afrika, wat zowel de betrokken landen als de westerse overheden tot maatregelen noopt. 

Het aantal overlijdens als gevolg van de ziekte is gestegen tot 1.013. Van donderdag tot en met zondag overleden 52 ebolapatiënten. Voor het eerst is ook een Europese burger overleden aan de ziekte. De Spaanse broeder Miguel Pajares is volgens de Madrileense medische autoriteiten overleden in hospitaal. Pajares werd afgelopen week overgebracht vanuit Liberia, waar hij aan de slag was voor een ngo.

Vaccin nog niet getest op mensen

GlaxoSmithKline (GSK) wees er dinsdag op dat het nog jaren kan duren eer een vaccin tegen het ebolavirus effectief op de markt is. De WGO had geopperd dat zo'n vaccin in de loop van 2015 klaar zou kunnen zijn, maar dat is voorbarig volgens het farmaconcern. 'Men moet vermijden valse hoop te creëren', benadrukt Pascal Lizin van GSK.

'We roepen op tot voorzichtigheid. Ons vaccin is nog altijd in het preklinische stadium. Dat wil zeggen dat het nog niet is getest op mensen', zegt Lizin. Zelfs als de gezondheidsautoriteiten noodmaatregelen activeren, lijkt 2015 onrealistisch.

Normaal gezien duurt de ontwikkeling van een medicijn tussen tien en vijftien jaar. GSK verwierf het experimentele vaccin tegen ebola in 2013, bij de aankoop van het Zwitserse Okairos. In samenwerking met het Amerikaanse nationale onderzoekscentrum voor vaccins voerde GSK al preklinische studies uit. Het bedrijf hoopt de eerste klinische proeven dit jaar te kunnen starten. Die fase is primordiaal, aangezien die moet nagaan of het product onschuldig is voor een gezond mens en men de doeltreffendheid en optimale dosis ermee moet bepalen. 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud