Radicale moslims vernietigen werelderfgoed Timboektoe

Een lemen moskee in Timboektoe. De culturele schatkamer in de Malinese stad dreigt naar de haaien te gaan. (foto epa)

Gewapende moslimextremisten zijn zaterdag een ravage beginnen aanrichten in de historische stad Timboektoe. De Malinese stad staat op de werelderfgoedlijst van de VN-organsiatie Unesco. De fundamentalisten hadden zaterdagnamiddag al drie mausolea vernield en zijn dat ook van plan met alle andere graftombes in de stad.

Volgens het persafgentschap AFP hebben de fundamentalisten nu al drie graftombes vernietigd van moslimheiligen vernietigd, dat van Sidi Mahmoud, Sidi Moctar en Alpha Moya.

De extremisten zijn lid van de beweging Ansar Dine (Verdedigers van het Geloof). Dat is een soennitische groepering die vermoedelijk banden onderhoudt met al-Qaeda.

Ansar Dine greep eind maart de macht in het noorden van Mali en wil er de sharia invoeren. De moslimheiligen in Timboektoe waren soefi's. Die behoren tot een gematigde en mystieke stroming binnen de islam.

Het West-Afrikaanse Timboektoe was aan het eind van de Middeleeuwen de hoofdstad voor islamitische wetenschappers. Van heinde en verre kwamen geleerden naar 'de stad van 333 heiligen', zoals Timboektoe wordt genoemd. Er zijn 100.000 oude geschriften bewaard.

In een reactie betreurt de Unesco inmiddels de tragische vernielingen. 'We hebben net de nieuwe tragische vernielingen vernomen aan het mausoleum van Sidi Mahmoed in Noord-Mali', aldus topvrouw Alissandra Cummins van Unesco. Ze roept de betrokken partijen in het Malinese conflict op hun verantwoordelijkheid op te nemen.

Volgens de culturele missie van Timboektoe, telt de stad zestien mausolea op de lijst van werelderfgoed. De extremisten zeggen ook alle andere graftombes in Timboektoe te zullen vernielen.

De Unesco had er donderdag nog voor gewaarschuwd dat Timboektoe ernstig gevaar loopt door de gewapende opstand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud