Advertentie

Referendum moet president Sisi nog meer macht geven

Een Egyptenaar brengt zijn stem uit. ©AFP

In Egypte is een driedaags referendum gestart om president Abdel Fattah al-Sisi tot 2030 te laten regeren.

In Egypte zijn zaterdagochtend de stembureaus geopend voor het referendum over de grondwetswijziging die president Abdel Fattah al-Sisi meer macht geeft. Meer dan 60 miljoen stemgerechtigden zijn in het Noord-Afrikaanse land opgeroepen om deel te nemen aan het referendum dat drie dagen duurt.

De voorgelegde grondwetswijzigingen geeft Al-Sisi onder meer de mogelijkheid zijn ambtstermijn tot 2030 te verlengen. Het staatshoofd was zaterdagmorgen een van de eersten om zijn stem uit te brengen.  Een 'ja' wordt algemeen verwacht. Beslissend volgens waarnemers is de opkomstgraad.

Mensenrechten

Mensenrechtenverdedigers en waarnemers verwachten geen vrije stemming en waarschuwen voor een verdere verslechtering van de mensenrechten in het land. Volgens de ngo Human Rights Watch ondergraven de grondwetwijzigingen de teruglopende onafhankelijkheid van Justitie en geeft ze de militairen nog meer macht om zich in het politieke leven te mengen. Critici van de grondwetswijzigingen werden de afgelopen weken onder druk gezet.

Toenmalig opperbevelhebber van het leger Sisi kwam in 2013 aan de macht, toen zijn troepen de democratisch verkozen Moslimbroederschap van president Mohammed Morsi aan de kant schoven.

Het Egyptische parlement heeft de grondwetswijzigingen pas dinsdag met een tweederdemeerderheid beslist. De tweede ambtsperiode van de 64-jarige staatsleider zou eigenlijk in 2022 eindigen, maar de grondwetswijzigingen verlengen zijn huidige ambtstermijn nog eens met twee jaar en bieden hem de mogelijkheid tot zijn herverkiezing voor nog eens zes jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud