Reynders dreigt met sancties tegen Rwanda

De Rwandese president Paul Kagame - Foto AFP

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil Rwanda sancties opleggen als dat land de rebellen in Oost-Congo blijft steunen. Dat schrijven De Standaard en De Morgen.

Een scherp VN-rapport leverde vorige maand bewijzen dat Rwanda de rebellen in Oost-Congo steunt. In april kwam het tot een breuk tussen het Congolese leger en de Congrès National de pour la Défense du Peuple (CNDP) van rebellenleider Bosco Ntaganda. Daarmee schond het CNDP het vredesakkoord van 2009 en werd Oost-Congo opnieuw een bloedig strijdtoneel. Hulporganisaties schatten dat een half miljoen mensen recent gevlucht zijn.

Sinds het VN-rapport neemt de internationale druk op Rwanda toe. De afgelopen dagen hebben onder meer Groot-Britannië, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten hun ontwikkelingshulp aan Rwanda stopgezet.

België gaat voorlopig nog niet zo ver. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil eerst alle diplomatieke middelen uitputten. Hij overweegt wel verdere stappen als Rwanda blijft ontkennen dat het iets met de rebellenbeweging te maken heeft.

Reynders trekt eind augustus zelf een week naar het conflictgebied, waar hij zal praten met onder andere de Congolese president Joseph Kabila en de Rwandese president Paul Kagame. Als Rwanda dan nog weigert mee te werken aan een oplossing voor het gebied, dreigen er alsnog sancties door België.

Welke sancties België overweegt, wil Reynders voorlopig niet kwijt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud