Reynders veroordeelt moord op Burundees oppositieleider

Burundese soldaten hielden een oogje in het zeil bij de begrafenis van de vermoorde oppositieleider Zedi Feruzi ©EPA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft in een mededeling de moord op Burundees oppositieleider Zedi Feruzi en op zijn lijfwacht veroordeeld, net als de granaataanval op de grote markt van hoofdstad Bujumbura, waarbij twee doden en verscheidene gewonden vielen.

België pleit voor een onpartijdig onderzoek onder toezicht van de Verenigde Naties om de verantwoordelijken te vinden en te berechten.

Feruzi wers zaterdag samen met een lijfwacht in de hoofdstad Bujumbura door onbekenden doodgeschoten. Het land wordt al weken door protesten tegen president Pierre Nkurunziza aan het wankelen gebracht. De staatsleider wil zich in weerwil van de grondwet kandidaat stellen voor een derde ambtstermijn, iets waartegen België zich verzet

Minister Reynders (MR) roept alle partijen op om geen geweld te gebruiken. 'Het is van essentieel belang dat alle betrokkenen snel de voorwaarden vervullen om vreedzame, inclusieve en transparante verkiezingen te organiseren', luidt het. Reynders moedigt daarom de Burundese betrokkenen aan de consultatieve politieke dialoog voort te zetten, met de hulp van VN-speciaal-gezant Said Djinnit en vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie, de Oost-Afrikaanse Gemeenschap, de Gemeenschappelijke Markt voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika (COMESA) en de Internationale Conferentie voor de Grote Meren (CIRGL).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud