Rijkste vrouw van Afrika aangeklaagd in Angola

Afrika's rijkste vrouw, Isabel dos Santos, is woensdagavond formeel aangeklaagd in Angola wegens fraude en witwassen. ©REUTERS

Justitie in Luanda wrijft Isabel dos Santos onder meer fraude, witwassen en valsheid in geschrifte aan en sluit niet uit weldra een internationaal aanhoudingsbevel uit te vaardigen.

Isabel dos Santos heeft steeds meer juridische zorgen. De dochter van de voormalige Angolese president José Eduardo dos Santos is woensdagavond laat in haar thuisland formeel aangeklaagd.

Het openbaar ministerie stelde een waslijst van klachten op tegen Afrika's rijkste vrouw. Het beschuldigt haar onder meer van fraude, witwassen en verduistering. 'Daarnaast moet ze zich verantwoorden voor ongeoorloofde beïnvloeding, misbruik van bedrijfsactiva en valsheid in geschrifte tijdens haar mandaat als topvrouw van het staatsoliebedrijf Sonangol', verduidelijkte de Angolese procureur-generaal Helder Pitta Gros.

LuandaLeaks

Isabel dos Santos kwam in juni 2016 aan het hoofd van Sonangol. Tijdens de nadagen van zijn presidentiële mandaat (1979-2017) had haar vader haar die functie toevertrouwd.

1 miljard
overheidsgeld
Volgens justitie in Angola drong actie zich op omdat het echtpaar ruim 1 miljard dollar overheidsgeld verduisterd zou hebben.

Afgelopen weekend bracht LuandaLeaks, nieuw onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), nog aan het licht dat tijdens Dos Santos' mandaat als topvrouw van Sonangol miljoenen dollars overheidsgeld verdwenen naar een consultancybedrijf in Dubai. Dat bleek banden te hebben met Dos Santos en haar echtgenoot, de Congolese zakenman Sindika Dokolo.

Na onderzoek van meer dan 715.000 gelekte documenten onthulde ICIJ, waartoe ook De Tijd, Knack en Le Soir behoren, dat Isabel dos Santos de afgelopen decennia haar zakenimperium vooral wist uit te bouwen dankzij familiebanden, postbusbedrijven en insiderdeals. Naast Sonangol speelde ook het staatsdiamantbedrijf Sodiam daarin een rol.

Activa bevroren

Dat internationaal onderzoek deed justitie in Angola eind vorig jaar in actie komen. Twee weken nadat journalisten van ICIJ de Angolese regering een resem vragen bezorgd hadden over de zakendeals van Afrika's rijkste vrouw, bevroor een rechter in Luanda de activa en bankrekeningen van Dos Santos en haar echtgenoot in Angola. Volgens justitie drong actie zich op omdat het echtpaar ruim 1 miljard dollar overheidsgeld verduisterd zou hebben. 

Isabel dos Santos moet zich verantwoorden voor ongeoorloofde beïnvloeding, misbruik van bedrijfsactiva en valsheid in geschrifte tijdens haar mandaat als topvrouw van het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol.
Helder Pitta Gros
Angolese procureur-generaal

De Angolese justitie verzekerde de voorbije dagen 'alles in het werk te stellen' om Dos Santos - het Amerikaanse magazine Forbes schat haar vermogen op 2 miljard dollar - in Angola voor de rechter te brengen. Sinds haar vader de macht overdroeg aan zijn opvolger João Lourenço en die een strijd tegen corruptie gelanceerd heeft, verblijft Dos Santos vooral in Londen en Dubai en mijdt ze haar vaderland.

Het openbaar ministerie van Luanda sluit niet uit dat het een internationaal aanhoudingsbevel tegen haar uitvaardigt als ze weigert mee te werken aan het fraudeonderzoek. 'Onze hoofdbekommernis vandaag is de verdachten te informeren over het onderzoek. We hopen dat ze zich vrijwillig aanbieden om terecht te staan. Gebeurt dat niet, dan gaan we alle mogelijke middelen, zoals een internationaal aanhoudingsbevel, gebruiken', zei Helder Pitta Gros.

Afrika's rijkste vrouw ontkent alle aantijgingen. Ze zegt het slachtoffer te zijn van een heksenjacht en een politieke afrekening van de nieuwe president met haar familie. Ze houdt vol haar zakenimperium op een legale manier en 'door risico's te nemen en hard te werken' opgebouwd te hebben.

Opschudding bij Portugese bank Dos Santos

De tentakels van het zakenimperium van Isabel dos Santos strekken zich uit tot in Portugal. In Angola's voormalige kolonisator heeft Afrika's rijkste vrouw participaties in de telecomgroep NOS, het energiebedrijf Galp Energia, het ingenieursbedrijf Efacec en de bank Eurobic.

Van die financiële instelling was de dochter van de Angolese ex-president José Eduardo dos Santos de voorbije jaren de hoofdaandeelhouder. Ze zou Eurobic gebruikt hebben om fondsen van verdachte origine te transfereren.

Maar de aandeelhoudersstructuur van de Portugese bank verandert zeer binnenkort. 'Isabel dos Santos heeft beslist uit het kapitaal van Eurobic te stappen', klinkt het donderdag in een mededeling op de site van de instelling.

'Die beslissing is definitief en zal op erg korte termijn uitgevoerd worden. Mevrouw Dos Santos ziet ook af van de uitoefening van haar stemrechten', voegt Eurobic eraan toe.

De bank had kort na de publicatie van LuandaLeaks al laten weten 'onmiddellijk een eind te willen maken aan alle commerciële relaties met de hoofdaandeelhouder'. Eurobic beloofde ook een audit naar de werking.

Nog donderdag raakte bekend dat de directeur private banking van Eurobic, Nuno Ribeiro da Cunha, dood teruggevonden is in zijn huis. De man beheerde de rekening van het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol bij de bank. De Portugese politie gaat uit van zelfmoord.

Of een verband bestaat met LuandaLeaks is voorlopig niet duidelijk. De naam van de bankier was wel opgedoken in dat onderzoek.

Net als in Angola loopt in Portugal al enkele weken een onderzoek naar Isabel dos Santos en enkele van haar zakelijke transacties. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect