Advertentie

Rwanda annuleert ontmoeting met Wilmès: 'Dit bewijst minachting van België'

Paul Rusesabagina, in roze gevangenisplunje, op weg naar een hoorzitting in Kigali, in 2020. ©EPA

Na het Belgische ongenoegen over het proces tegen de ontvoerde 'held van Hotel Rwanda' annuleert Rwanda een geplande topontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès.

‘België is van mening dat de heer Rusesabagina geen eerlijk en billijk proces heeft gekregen’, stond in het persbericht dat minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) maandag uitstuurde. 'Het vermoeden van onschuld werd niet gerespecteerd.' Ook stelde ze 'de facto het proces en het vonnis ter discussie'.

De minister, die momenteel in New York is in het kader van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, plande daarop een gesprek in met haar Rwandese evenknie, Vincent Biruta.

Maar Rwanda, dat niet opgezet is met de Belgische reactie, annuleerde de ontmoeting onmiddellijk. 'Dit bewijst de minachting van België voor het Rwandese rechtssysteem', schreef het het Rwandese ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter. 'Daarom zal de geplande ontmoeting op ministerieel niveau niet plaatsvinden.'

Internationaal bekend

De Belgische-Rwandese activist Paul Rusesabagina (67) werd maandag tot 25 jaar cel veroordeeld. De rechter oordeelde hem schuldig aan 'de financiering van een terroristische groepering die aanslagen op Rwandees grondgebied pleegde'.

Rusesabagina verwierf internationale bekendheid als de hoteluitbater tijdens de Rwandese genocide in 1994. Hij redde het leven van ruim 1.200 Rwandezen door hen onderdak te bieden in het Hôtel des Mille Collines, waarvan hij de manager was. Zijn verhaal werd verfilmd in de bekroonde Hollywoodprent 'Hotel Rwanda'.

Sinds de genocide ontpopte hij zich tot een hevig criticus van het regime van de Rwandese president Paul Kagame. In augustus 2020 werd hij door de Rwandese autoriteiten op een privévlucht van Dubai naar Kigali gelokt. Sindsdien zat hij in de cel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud