Rwanda dreigt samenwerking met VN terug te schroeven

De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Louise Mushikiwabo.

Enkele dagen voor de publicatie van een bezwarend rapport van de Verenigde Naties dreigt Rwanda zijn samenwerking met de internationale organisatie drastisch in te perken. In een voorlopige versie meldt het rapport dat in Congo mogelijk genocidefeiten gepleegd zijn in de periode 1996-1998, door Rwandese militairen of met steun van Rwanda.

Het rapport is een werkstuk van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten bij de Verenigde Naties. In een niet-definitieve versie is sprake van 'systematische en veralgemeende aanvallen' tegen Hutu-vluchtelingen in Congo, 'die als ze bewezen worden voor een bevoegde rechtbank, gekwalificeerd zouden kunnen worden als genocide'.

'Elk initiatief dat zou genomen worden op basis van dit rapport, zou ons verplichten ons terug te trekken uit de verscheidene engagementen die Rwanda met de Verenigde Naties opnam, met name de operaties op vlak van vredeshandhaving', schreef Rwandees minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo aan de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon.

In een mededeling die verspreid werd door het Rwandese persagentschap beschuldigt de regering de VN er ook van dat ze de publicatie slechts toelaat om de aandacht af te wenden van de zware verkrachtingen door Rwandese FDLR-rebellen nabij een kamp van de blauwhelmen in Oost-Congo. 'Het moment van de publicatie is zeer verhelderend', luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud