Slachting op Keniaanse universiteit

Keniaanse militairen omsingelen de universiteit in Garissa. ©REUTERS

De terreurbeweging al-Shaaab heeft donderdagmorgen de universiteit in de Keniaanse stad Garissa bestormd. Er vielen tientallen doden. De gevechten met het leger zijn nog aan de gang.

Minstens 70 mensen kwamen om het leven bij de terreuraanval, bijna 80 raakten gewond. De aanslag op de campus van de universiteit van Garissa inhet oosten van Kenia, werd uitgevoerd door de Somalische islamietische groep al Shabaab, aldus het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens minister Joseph Nkaissery had het leger rond 18 u de toestand bijna onder controle, al waren er nog gevechten aan de gang. De terroristen vielen donderdag voor 6u de universiteit binnen. De overheid weet tot nog toe met zekerheid dat 500 van de 815 studenten nog in leven zijn. Maar de tol aan levens en gewonden is dus enorm, bij de aanvallers sneuvelden tot nog toe vier mensen.

 

©Tijd

De aanval werd al snel opgeëist door de Somalische terreurbeweging al-Shabaab. Garissa ligt niet ver van de grens met Somalië. Al-Shabaab pleegde al vaker aanslagen in Kenia. De meest bekende is de aanslag op het Westgate winkelcentrum in 2013. Toen kwamen tientallen mensen om het leven tijdens de bloedige aanslag op het gebouw en de daarop volgende gijzeling.

 

'Kenia is in oorlog met Somalië. (...) Onze mannen zijn nog binnen en vechten, hun missie is het allen te doden die tegen al-Shahaab zijn', verklaarde een woordvoerder van de islamitische groepering, sjeik Ali Mohamud Rage, tegen het persbureau AFP.

Studenten die zichzelf opsloten en zich stilhielden om niet de aandacht te trekken, bevestigden dat de aanvallers zich als al-Shahaab-leden identificeerden. 

Bij de aanval zouden de terroristen 'selectief' te werk gaan. Een vijftiental moslims hebben ze naar eigen zeggen laten gaan, christenen houden ze gevangen of hebben ze gedood.

"There are many dead bodies of Christians inside the building. We are also holding many Christians alive'- al Shabaab #Kenya #GarissaAttack— Reuters AfricaGeverifieerd account (@ReutersAfrica) 2 apr. 2015

Hoe de terreuraanval verder evolueert, kunt u onder meer live volgens bij de BBC.

Verdacht

De Daily Nation publiceerde donderdagochtend een kopie van een brief waaruit blijkt dat de Universiteit van Nairobi op 25 maart de studenten en medewerkers waarschuwde voor 'ophanden zijnde vergeldingsaanvallen op belangrijke gebouwen in Nairobi, zoals een grote universiteit'. 'Hierbij het advies om goed op te letten in de universiteit en op andere drukke plaatsen. Wees alert op verdachte personen en spullen', vervolgt de brief.

Een student aan het Garissa Teachers Training College, dat net naast de bestookte campus ligt, had een gelijkaardig verhaal. 'In Garissa-stad waren enkele vreemdelingen opgemerkt die ervan verdacht werden terroristen te zijn', zei hij aan het persagentschap Reuters.

Volgens anderen was er woensdag gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag, maar omdat het 1 april was, werd daar weinig geloof aan gehecht. Shabaab zwoer wraak nadat het Keniaanse leger eerder een raid uitvoerde tegen de organisatie op Somalisch grondgebied. De voorbije maanden voerden ze la verschillende aanvallen uit in Garissa en Nairobi.

#GarissaAttack survivors tell press, warning was put up yesterday but couldn't believe since it was April's fool RobertAlai MuthuiMkenya— Tende (@TimiraB) 2 apr. 2015

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud