Advertentie

Soedanese president al-Bashir afgezet

In Soedan houden de protesten tegen president Omar al-Bashir aan. ©EPA

De Soedanese president Omar al-Bashir is volgens de minister van Defensie afgezet en aangehouden.

De Britse openbare omroep BBC meldde donderdagochtend al dat de Soedanese hoofdstad Khartoum wachtte op een aankondiging van het leger dat de 75-jarige president Omar al-Bashir, al sinds 1989 aan de macht, zou moeten opstappen.

De minister van Defensie, Awad Ahmed Ibn Auf, zei dat het regime van al-Bashir niet langer aan de macht is. De grondwet is opgeschort en de noodtoestand is voor drie maanden afgekondigd. De grenzen zijn dicht en het luchtruim is voor 24 uur gesloten. 

De Soedanese minister van Defensie, Awad Ahmed Ibn Auf. ©AFP

In Soedan waren er de voorbije dagen protesten tegen het regime van al-Bashir, die dertig jaar geleden door een coup aan de macht kwam en door het Strafhof gezocht wordt voor oorlogsmisdaden en genocide. Sinds zaterdag eisen tienduizenden Soedanezen aan het militaire hoofdkwartier, ook de officiële residentie van al-Bashir, het aftreden van de president. Dat het regime met jeeps op de menigte inreed, alle socialmediaplatformen blokkeerde, het water afsloot en auto's in beslag nam van mensen die voedsel en drank kwamen brengen, stopte de demonstranten niet. De steun van delen van het leger en de politie voor de opposanten blijkt symptomatisch voor de afbrokkelende macht van al-Bashir.

Oppositie

De Soedanese oppositie en de Sudanese Professionals' Association (SPA), een soort belangenvereniging die hoogopgeleide Soedanezen verenigt en sterk aangestuurd wordt vanuit de diaspora, verwierpen de staatsgreep meteen. Ze verzetten zich tegen een regering van militaire Bashir-getrouwen en eisen dat er een burgerlijke overgangsregering komt. Ze riepen de Soedanezen op vooral niet naar huis te gaan en te blijven protesteren 'tot er een overgangsregering komt die de wens van de revolutie vertegenwoordigt'.

Hoge broodprijzen

De afgezette president van Soedan, Omar al-Bashir. ©REUTERS

Het is al sinds december onrustig in Soedan. Hoge broodprijzen en lege benzinepompen en bankautomaten joegen de Soedanezen toen al massaal de straat op. Hun protest mondde snel uit in de eis dat al-Bashir en zijn entourage opstappen. De voorbije dagen wonnen de protesten aan momentum nadat een volksopstand in Algerije tot het aftreden van president Abdelaziz Bouteflika had geleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud