Spanningen in Burundi lopen op na bloedbad

©EPA

De spanningen in Burundi lopen hoog op. In een bar waar veel opposanten komen, werd zaterdagavond een bloedbad aangericht. De vrees voor een burgeroorlog of genocide is groot.

In een bar in de Burundese hoofdstad Bujumbura zijn in de nacht van zaterdag op zondag minstens negen mensen gedood. De getroffen bar ligt in een wijk waar de oppositie sterk staat.

Volgens ooggetuigen viel een gewapende groep de bar in de wijk Kanyosha binnen. De aanvallers dwongen alle mensen die buiten iets zaten te drinken om naar binnen te gaan, en eisten dat alle aanwezigen op de grond gingen liggen. Volgens de burgemeester van Bujumbura werden vervolgens zeven aanwezigen, onder wie ook de eigenaar van de bar, in ware executiestijl doodgeschoten.

Het is voorlopig niet duidelijk wie er achter de aanval zit. De afgelopen maanden is het geweld in Burundi hoog opgelaaid nadat de president Pierre Nkurunziza in april had aangekondigd dat hij een derde ambtstermijn ambieert, zelfs al staat in de grondwet dat een president maar twee termijnen mag uitzitten. Nkurunziza won de verkiezingen van juli, die door de oppositie werden geboycot.

Volgens activisten kwamen er sindsdien bij protesten tegen de president en bij verschillende incidenten al ongeveer 200 mensen om het leven. Vrijdag werd de zoon van de mensenrechtenactivist Pierre-Claver Mbonimpa vermoord. Mbonimpa overleefde deze zomer een aanslag en revalideert sindsdien in een Brussels ziekenhuis.

Dovemansoren

De internationale gemeenschap vreest intussen dat het land op de rand staat van een nieuwe burgeroorlog. Oproepen om af te treden, of tenminste de dialoog met de oppositie aan te gaan, vielen in dovemansoren. Nkurunziza had zijn tegenstanders tot zaterdag de tijd gegeven om de wapens neer te leggen. Daarna zouden zij twee weken krijgen om 'van dit land te leren houden’. Anders werden ze als staatsvijand beschouwd.

De vrees voor een genocidaire burgeroorlog groeit. Senaatsvoorzitter Révérien Ndikuriyo riep al op tegenstanders ‘uit te roeien’. ‘Ze zijn enkel goed om te sterven.’ Volgens de VS gebruikt het Burundese regime ‘de taal van gruwelijkheden die de regio de voorbije 20 jaar niet meer gehoord heeft’, een verwijzing naar de Rwandese genocide van 1994. Maandag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen over Burundi.

Een woordvoerder van Nkurunziza verzekerde dat er in het land 'noch een oorlog, noch een genocide' dreigt. 'We zullen niet toelaten dat de oude demonen opnieuw de kop opsteken in het land', zei de man. Hij maakte gewag van 'manipulatie door de internationale gemeenschap, die in de val is getrapt van de oppositie'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud