Stafchef Ethiopisch leger gedood bij 'poging tot staatsgreep'

De Ethiopische premier Abiy Ahmed. ©EPA

Premier Abiy Ahmed van Ethiopië meldt dat een poging tot staatsgreep is verijdeld in de noordwestelijke regio Amhara. De regionale president van Amhara en de stafchef van het leger, generaal Seare Mekonnen, zijn gedood.

Premier Abiy Ahmed had eerder al meegedeeld dat zaterdag er in de regio Amhara een staatsgreep was afgewend. Volgens de staatstelevisie werd de coup  georganiseerd door generaal Asamnew Tsige, het hoofd van de veiligheidsdiensten in de regio Amhara.

Een commando onder leiding van de generaal was zaterdag een vergadering binnengevallen in Bahir Dar, de hoofdstad van de regio Amhara. Daar werden de regionale president Ambachew Mekonnen en een andere hooggeplaatste verantwoordelijke gedood.

Later werd ook stafchef Seare Mekonnen van het Ethiopische leger door ene team waarin ook een lijfwacht zat neergeschoten. Dat was volgende de woordvoerder van de president 'een gecoördineerde aanval'.

Grondwet

'De poging tot staatsgreep in Amhara staat haaks op de Grondwet en is erop gericht om een einde te maken aan de moeizaam verkregen vrede in de regio', stond te lezen in een communiqué. 'Deze illegale poging moet door alle Ethiopiërs worden veroordeeld.'

Door het geweld zijn veel Ethiopiërs gevlucht en zitten ze in opvangkampen. ©AFP

Sinds hij vorig jaar aan de macht kwam, probeerde Abiy Ahmed politieke veranderingen door te voeren in Ethiopië. Zijn voorganger moest aftreden na jaren van politiek geweld.

Abiy Ahmed heeft politieke gevangenen vrijgelaten, het verbod op politieke partijen opgeheven en liet hooggeplaatsten vervolgen wegens mensenrechtenschendingen. Maar zijn regering heeft af te rekenen met toenemend geweld.

De Verenigde Naties zeggen dat ten minste 2,4 miljoen van de ruim 100 miljoen inwoners gevlucht zijn voor het geweld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud