Start van verkiezingen in Burundi

©REUTERS

De stembureaus zijn deze morgen open gegaan in Burundi. Ongeveer 4 miljoen Burundezen moeten parlementsleden en gemeenteraadsleden kiezen. Verwacht wordt dat de stembusgang zal worden geboycot. Burundi maakt een zware politieke crisis mee.

In het Oost-Afrikaanse land Burundi zijn deze morgen de stembureaus open gegaan. Sommige werden in de voorbije nacht reeds aangevallen. Verwacht wordt dat de stembusgang ook in de loop van de dag verder zal worden geboycot door de oppositie. Die riep in de voorbije dagen op van niet te gaan stemmen.

Burundi zit sinds enkele maanden in een zware politieke crisis. President Pierre Nkurunziza is uit op een derde mandaat, terwijl de Burundeze grondwet maar twee mandaten toelaat. De mogelijke herverkiezing van Nkurunziza lokte in de voorbije weken geweldadige betogingen uit.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) liet verstaan dat hij de verkiezingen niet zal erkennen.

Burundi is al jaren onderhevig aan politieke rellen. Na de burgeroorlog in 1993, die uitliep tot in 2006, werd een vredesakkoord gesloten in Arusha onder het toezicht van verschillende staten. Dat akkoord bracht tien jaar lang rust in Burundi. De kandidatuur van Nkurunziza lokte dit jaar opnieuw geweld uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud