Advertentie

Steeds meer Belgen besmet met malaria

Malaria wordt opgelopen bij een muggenbeet. ©AFP

Ondanks de waarschuwingen voor malaria, raken steeds meer Belgen besmet door de parasiet, die overgedragen wordt door muggen in tropische landen. Het Tropisch Instituut in Antwerpen trekt aan de alarmbel.

Steeds meer Belgische reizigers lopen malaria op. Vooral mensen die naar Afrika reizen. Het Tropisch Instituut in Antwerpen, wereldwijd gereputeerd voor zijn expertise in malaria, spoorde de parasiet vorig jaar op bij 327 Belgen. Een dertigtal patiënten moest in het ziekenhuis worden opgenomen.

327
Precies 327 Belgen kregen vorig jaar te horen dat ze besmet waren met malaria.

Bovendien blijkt ook dat patiënten vaker hervallen. Vijf patiënten van de polykliniek verbonden aan het Tropisch Instituut kwamen na enkele weken terug. Hierdoor ontstaat het vermoeden dat de malariaparasiet resistent wordt aan de geneesmiddelen, al is dat nog geen uitgemaakte zaak.

'Waarom de geneesmiddelen niet volledig hebben gewerkt de eerste keer en waarom er dus een tweede behandeling nodig was, zijn we aan het onderzoeken. Het kan zijn dat de medicatie bij die vijf patiënten slecht werd opgenomen duur hun metabolisme, maar het kan natuurlijk ook zijn dat er resistentie optreedt tegen de medicatie', duidt Dr. Ula Maniewski van het Tropisch Instituut.

Malaria is een tropische ziekte, overgedragen door muggen. De symptomen van de ziekte lijken op die van een griep. Wie bemet raakt, krijgt vaak koorts en hoofdpijn. De ziekte kan dodelijk zijn als ze niet snel wordt behandeld.

De Antwerpse onderzoekers slaan de handen in elkaar met de London School of Hygiene & Tropical Medicine, geleid door de Belg Peter Piot, en ook met onderzoekers in Zweden, omdat die eveneens werden geconfronteerd met herval bij malariapatiënten. Tegen het einde van het jaar hopen de wetenschappers met eerste resultaten naar buiten te kunnen komen.

Een mogelijke resistentie tegen malaria zou zorgwekkend zijn voor de volksgezondheid wereldwijd. Zeker omdat malaria wereldwijd aan het afnemen is, dankzij betere preventie. Tussen 2010 en 2015 daalde het aantal malariagevallen wereldwijd met 20 procent.

Resistentie

Dat er nu plots resistentie opduikt bij de Belgische patiënten, zou het onthutsende signaal kunnen zijn dat er ook in Afrika een kentering op komst is. Het Tropisch Instituut pleit er dan ook voor om nog meer in te zetten op preventie. Wie naar Afrika reist moet zich beter beschermen tegen muggensteken.

Een meer eenvoudige verklaring voor het hoger aantal malariagevallen in ons land, zou ook gewoon het toenemende toerisme kunnen zijn. Steeds meer Belgen reizen immers naar tropische gebieden.

Vaccin

Volgend jaar zullen kinderen uit Ghana, Kenya en Malawi voor het eerst worden gevaccineerd tegen malaria. Het vaccin, Mosquirix, komt van farmaproducent GSK in België. De -rix in de naam verwijst naar Rixensart in Waals-Brabant, waar het vaccin werd ontwikkeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud