Strafhof Den Haag verwerpt klacht tegen president kenia

Een demonstrant klaagt het geweld dat na de verkiezingen van 2007 in Kenia uitbrak. Huidig President Kenyatta werd daarvoor aangeklaagd. ©EPA

Het Internationaal Strafhof (ICC) laat de aanklachten tegen de Keniaanse president Uhuru Kenyatta vallen. Kenyatta werd beschuldigd van misdaden tegen de mensheid bij het massale geweld na de presidentsverkiezingen van 2007.

Volgens procureur Fatou Bensouda zijn er niet voldoende bewijzen die wijzen op de veronderstelde criminele verantwoordelijkheid van Kenyatta. Dat de aanklachten worden ingetrokken, sluit de mogelijkheid niet uit dat er later nieuwe aanklachten worden geformuleerd tegen de Keniaanse president, aldus de aanklager.

Bensouda klaagt over een gebrek aan medewerking van de Keniaanse regering bij het verzamelen van bewijsmateriaal. Zo kreeg ze gevraagde bankuittreksels en telefoongesprekken niet in handen. De rechters van het ICC hadden de vraag van de procureur om het proces uit te stellen, woensdag nog verworpen. Ze hadden haar een week gegeven om de aanklachten op eigen houtje te laten vallen of toch nog voldoende extra bewijsmateriaal te verzamelen.

De 53-jarige Kenyatta werd beschuldigd van moorden, verkrachtingen en vervolgingen. Bij het postelectorale geweld van eind 2007-begin 2008 vielen meer dan duizend doden. Zeshonderdduizend mensen raakten ontheemd.

Kenyatta zou het eerste staatshoofd geweest zijn die zich voor het ICC had moeten verantwoorden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud