Syrisch oorlogsdrama verdrijft 11,6 miljoen mensen

©AFP

Het aantal Syrische vluchtelingen, die in de naburige landen toevlucht zoeken, is de 4 miljoen overstegen. Dat zegt de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR). Daarbovenop zijn er nog 7,6 miljoen interne vluchtelingen in Syrië.

'Het is de grootste vluchtelingengroep van eenzelfde generatie tijdens hetzelfde conflict. De groep heeft onze steun hard nodig, maar verkommert in erbarmelijke omstandigheden en zinkt verder in armoede weg', zegt de VN-vluchtelingencommissaris Antonio Guterres. Volgens het UNHCR bereikt de groep eind 2015 4,27 miljoen.

De meeste vluchtelingen uit Syrië, na reeds vier jaar oorlog, komen terecht in Libanon, Jordanië, Irak, Egypte en Turkije. 270.000 Syriërs vragen asiel aan in Europa. Bovenop de 4 miljoen vluchtelingen, zijn er in Syrië zelf nog 7,6 miljoen interne vluchtelingen.

'Verslechterende levensomstandigheden drijven steeds meer vluchtelingen naar Europa, maar het overgrote deel blijft in de regio. We kunnen het ons niet veroorloven hen in de steek te laten en de situatie verder neerwaarts te laten gaan', aldus Guterres.

De vraag van de UNHCR naar 5,5 miljard dollar om de vluchtelingen terug op de been te helpen, is slechts voor een kwart ingelost en het wereldvoedselprogramma van de VN moest rantsoenen beperken door geldtekort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud