Advertentie
Advertentie

Tegengif voor slangenbeten zo goed als op

Een groene mamba, een gifslang die in het zuidoosten van Afrika voorkomt ©© Impact Press Group/NurPhoto/Corbis

Het belangrijkste tegengif dat bij slangenbeten wordt toegediend, is volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) zo goed als opgebruikt. 'We worden vandaag geconfronteerd met een echte crisis qua slangenbeten', waarschuwt medisch expert Gabriel Alcoba.

Volgens de organisatie bereiken de laatste bestanden van het antidotum Fav-Afrique in juni 2016 hun houdbaarheidsdatum.

De Franse fabrikant Sanofi Pasteur heeft de productie van Fav-Afrique vorig jaar stopgezet, omdat het bedrijf niet kan concurreren met gelijkaardige producten uit Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Het ontwikkelt in de plaats een product tegen hondsdolheid, waarvoor er een groeiende en planbare vraag is, aldus woordvoerder Alain Bernal.

Volgens Alcoba zal het zeker twee jaar duren vooraleer een alternatief voor Fav-Afrique voorhanden is. Fav-Afrique werkt tegen het gif van tien slangensoorten, waaronder de cobra en de mamba. 'In Afrika bestaan er wel enkele andere tegengiffen, maar hun doeltreffendheid en garantie zijn tot op heden onvoldoende gebleken', stelt Artsen zonder Grenzen.

Jaarlijks worden rond de vijf miljoen mensen door een slang gebeten, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), logischerwijs vooral in rurale gebieden. Zeker 100.000 mensen sterven na een slangenbeet, 400.000 anderen zijn nadien gehandicapt of verminkt. De meeste gevallen komen voor in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Een behandeling met het tegengif kost tussen 250 en 500 dollar (225-450 euro). Veel slachtoffers kunnen zo'n bedrag niet betalen en zijn aangewezen op hulporganisaties of de overheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud