Tientallen doden bij voetbalrellen Caïro

Een voetbalfan in de buurt van het 30 Juni Stadion in Caïro. ©REUTERS

De Egyptische autoriteiten hebben de voetbalcompetitie in het land stilgelegd. Ze namen die beslissing nadat bij hevige rellen kort voor een voetbalwedstrijd in de hoofdstad Caïro zondag tientallen doden waren gevallen.

Voetbal is niet altijd een feest. Dat ondervonden fans van het spelletje zondag nog eens toen ze in de Egyptische hoofdstad Caïro verzamelen bliezen voor een wedstrijd in de hoogste divisie tussen Zamalek en Enppi, een club van een staatsolieconcern.

De politie vuurde traangas af op fans van Zamalek, voor de ingang van het 30 Juni Stadion ten zuidoosten van Caïro. Volgens de autoriteiten probeerden de supporters het stadion binnen te komen zonder een kaartje te hebben gekocht. Leden van de harde kern van Zamalek, de Ultras White Knights, raakten daarop slaags met de politie. 

Hek

Maar de fans hadden een andere versie van de feiten. Volgens hen ontstond tumult omdat de autoriteiten slechts een hek naar het Zamalek-blok wilden openen. 'Daarop begonnen fans te drummen en sneuvelde het hek', betoogden zij. 'Plots begonnen de veiligheidstroepen traangas af te vuren en weerklonken schoten.'

In het gedrang zijn volgens de autoriteiten zeker 22 mensen onder de voet gelopen of door traangas gestikt. Egyptische media maakten zelfs gewag van meer dan 30 doden. Tientallen mensen zijn ook gewond geraakt.

De match tussen Zamalek en Enppi ging ondanks de zware dodentol gewoon door. Maar na afloop van de wedstrijd beslisten de Egyptische autoriteiten wel de voetbalcompetitie in het land voor onbepaalde tijd volledig stil te leggen.

Veldslag

De incidenten van zondag waren de dodelijkste voetbalrellen sinds 2012. Toen kwamen in Port Said zeventig mensen om het leven bij een veldslag tussen supporters. Na die rellen beperkten de autoriteiten het aantal toeschouwers dat een voetbalmatch mag bijwonen. Die limiet werd pas enkele weken geleden weer opgeheven. Na de dodelijke rellen van zondag werd de beperking meteen weer ingevoerd.

De Egyptische ordetroepen raakten in het verleden herhaaldelijk slaags met de harde kern van supportersclubs. Veel van die fans waren ook betrokken bij de revolutie van 2011 en de omverwerping van het regime van Hosni Moebarak. Daarom bestaat de vrees dat de volgende dagen nieuwe incidenten ontstaan tussen de veiligheidsdiensten en de harde kern van voetbalclubs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud